сряда, 8 юни 2016 г.

Гъши (патешки) дроб в джобче от бутер тесто


























Това е един много лесен и ефектен начин да се поглезим с гъши (или патешки) дроб.
За няколко порции (3-4) са необходими около 200 грама дроб, един лист бутер тесто (една опаковка от 400 гр. идва в повече - необходима е около половината), резенчета кашкавал (или твърдо сирене от типа на ементал, гауда и т.н.), идея сол и за предпочитане смлян бял пипер.
Изпълнението е страшно лесно.



 Омекналото бутер тесто се разстила върху плота, нарязва се на квадрати с размери приблизително 8х8 см или 10х10 см.
 В средата се слага резена кашкавал, отгоре парче гъши дроб, осолява се, опиперява се.










Всяко квадратче се затваря като пакетче и заминава в постлана с домакинска хартия за печене тава.
 Могат да се намажат с разбито яйце или прясно мляко.




 







Пекат се на 180С за около 20-25 минути - колкото бутер тестото да се зачерви. 











Дзверска вкуснотия!

Може и да се приготви с патешки дроб, който е два пъти по-евтин, а не отстъпва много на гъшия ...


Наздраве!













Цялото приготвяне в няколко бързи снимки.

неделя, 5 юни 2016 г.

Най-вкусната и лесна сьомга



























Това е най-лесното и може би най-вкусното приготвяне на сьомга за мезенце.
Самата процедура отнема не повече от 10-а минути, но изисква търпение от поне 24 часа, за да се пристъпи към хапването й с добре изстудено питие ...
Необходимо ни е филе от сьомга с кожа, което се обезкостява максимално добре (поне 2 парчета), 1/2 ч.л. сол, сока на поне 1/2 лимон и няколко стръкчета пресен копър.
Как да се снабдим с възможно най-евтиното филе от сьомга съм обяснил в полезен съвет за евтино филе сьомга.
Всяко парче сьомга се поставя върху дъска с кожата надолу, осолява се, ръсва му се малко пресен копър и обилно наръсва с лимонов сок.
  Двете парчета се събират, увиват в домакинско фолио и заминават в хладилника за 24 часа.
 След това е готово за хапване като се реже тънкофайски...
 П.П. такава сьомга съм ял в СССР - в далечната 1979 г. и тогава вместо пушена и др.п., си приготвям именно тази. 

 Па и ляга доста по-евтино.
 Наздраве!

сряда, 1 юни 2016 г.

Филе риба тон на фурна

 За рибата тон разказах при пикантните кюфтенца от риба тон, които станаха страхотно сполучливи и бидоха хапнати на ура.
 Филетата, овкусени с черен пипер и обилно заляти с прясно изцеден лимонов сок (един цял лимон), добре завити в домакинско фолио заминаха на хладна почивка в хладилника.И то за цели 24 часа.
 След тези 24 часа бяха извадени, подсушени, почистени с домакинска хартия (не е желателно миенето с вода), леко осолени и намазнени.
 Филетата разделих на две части и приготвих по два начина: на грил тиган и на фурна:
На грил тиган:





Запичат се от двете страни до готовност - някъде по 3-4 минути на силно загрятия тиган.











На фурна:



Тавичката също леко се намазнява, филетата се слагат с кожата надолу, отгоре се нареждат тънки кръгчета лимон.
Капнах и около 50 мл уиски.
Пече се на на 180С на вентилатор за 10-а минути.






Сервират се със зелена салата, варени картофи, картофено пюре - въпрос на избор.
П.П. 
На грил филетата стават малко по-сухи, но пък компенсират откъм вкус ...