неделя, 3 април 2016 г.

Лесен сладкиш с банан (по Чедото)
































Това е един невероятно лесен и мързелив сладкиш, който се прави само с три продукта и е творение на Чедото.
Невероятно попадение, което си заслужава поздравленията.

Необходими са една опаковка охладено бутер тесто, няколко с.л. нутела и 2-3 банана.

Изпълнението е простичко и може да се види от самите снимки:






Фурната се включва на 180С да загрява.
Бутертестото се разстила на цял лист и се намазва с нутелата.















Бананите се нарязват на кръгчета и нареждат върху нутелата - как то се вижда.













 Тестото се навива на руло като двата му края се прищипват, прехвърля се върху тавичката за печене, застлана с хартия за печене. 
Рулото отгоре се цепва на няколко място произволно и заминава да се пече във фурната - до хубаво зачервяване.
Може и да се намаже с разбито яйце преди печенето.
След изваждането може да се поръси с пудра захар. 

Бърз и лесен, изключително всусен десерт или закуска.

Фасулени кюфтета


























Това са поредните кюфтета, които се оказаха дзверски вкусни, а иначе са резултат на оползотворяването на изостанал от вчера варен фасул за салата.
Необходими са 1 ч.ч. сварен фасул (както си е с подправките, с морковчето, лука и т.н.) и 1 ч.ч. мляно месо (кайма), 1 ч.л. черен пипер, идея сол, 1 с.л. нарязан на ситно пресен джоджен, перата на 2-3 стръка пресен зелен лук, а за любителите и на лютичкото - 1/2 или цяла ч.л. чили.

Изпълнението е като при всички кюфтета - лесничко:





Свареният и оцеден фасул се слага в подходяща купа и се намачква на пюре с оная джаджа дето правим картофеното пюре.













Към фасуленото пюре се добавят подправките и каймата. 
Омесва се хубаво и се оставя да си почине за малко - на хладно.




 





От готовата смес с леко намазнени ръце се оформят големи кюфтета.
От посоченото количество се получават 8 броя кюфтета. 












Пържат се в малко мазнина, на умерена температура (т.е. на 6-та степен от 9) до хубаво зачервяване.











Кюфтетата са готови и докато леко се охлаждат, си нарязваме марулената салатка или пък си правим млечно майонезено чесново сосче.
Въпрос на вкус.










Наздраве!














П.П. желателно е в каймата да се добави едно яйце (не сложих поради липса на такова в момента), защото така приготвена се пържат малко по-трудно и трябва да се внимава да не се разпаднат. При мене само на едно му се случи подобно нещо... А не ми се искаше да слагам брашно вместо яйце.

П.П. Може да се направи и с готов фасул от консерва, и т.н.
Няма да коментирам цената, защото буквално за 3,00 лв могат да си хапнат 3-4 човека.

П.П. 03.04.2022 год.
Преди няколко дни правих фасулени кюфтета, но този истински - само от фасул. Направо както е описано по-горе, но без месото, а морковите и лука бяха задушени предварително. И с добавка на яйце и 1 с.л. брашно.
страхотно си вървяха с млечно-чеснов сос.

петък, 1 април 2016 г.

Лесен джолан на фурна (по Чедото)


Е, доживях да показвам нещо сготвено от Чедото, макар и под моето "вещо" наставление, а Чедото изобщо да не ме послуша и да си направи Джоланчето по собствен вкус.

За сметка на това, много, ама наистина много добре...

Изяло се е на Ура ...

С нейно съгласие, правя тази публикация. 




Необходими продукти за 2 порции:
1 джолан с кожа (от Татето, домъкнат от Румъния), 4-5 картофа (обелени и нарязани на кубчета), 1-2 моркова (същото); сол и черен пипер на вкус, риган около 1 ч.л., червен пипер - 1 ч.л.; червено вино (нека да от от Татето)- около 1/2 ч.ч., зехтин около 2 с.л.



Изпълнението наистина е лесно. Джоланчето се овкусява със солта, черния и червения пипер, риганчето, намазва се със зехтина обилно и се оставя да си почине малко.

След това се слага в тавичка, залива се с 1 ч.ч. смес от вода и червено вино поравно.

Тавичката се завива с фолио и заминава във фурната за 50-60 минути на 180 С. 
 В това време се подготвят картофите и морковите, които леко се овкусяват със сол и риган. 
След час печене, тавичката се вади и се слагат картофите.


Пече се още 40 минути под фолио, след това още 10-15 минути на вентилатор - след  махане на фолиото.


Месото се е разкапало, а картофите са невероятни вкусни.

Е, и я не мога да го измисля толкова лесно.


Дзверска Вкуснотия, приготвена от Чедото, без да чете наставленията на Таткото.

Браво!