неделя, 24 януари 2016 г.

полезен съвет - друг начин за печена тиква


 Какво толкова сложно има при печенето на тиква та чак и полезен съвет? Слагаш парчето в тавата, поръсваш захар, канела, малко вода и печеш...
  Да ама не: има и по-вкусен начин за печене....
Ползва се правоъгълна тавичка, като тиквата се изрязва с формата й.

 





На дъното на тавичката се слагат захарта и канелата
 Капват се 50-а мл вода












Тиквата се поставя с кората нагоре и се пече в загрята фурна...

На дъното се образува невероятен тиквен карамел 








 По желание, за загар може да се обърне и зачерви на вентилатора за няколко минути.

 Тиквата се вади в голяма чиния и залива с карамела от тавата.

петък, 22 януари 2016 г.

Носталгични придобивки

Преди известно време пътувах до Видин.
По пътя на няколко места попадах на сергии, на които продаваха якета, камуфлажни униформи и др.п., но на едната видях и съдове.

Моето поколение все още е носталгично към Казармата и спомените от нея. И болшинството от нас споделят мнението, че младежът става мъж само ако е минал през казарма.
Ненапразно навремето бабите ни съветваха младите моми да не се женят за мъж, който не е бил в казарма. Ами защото не бил научен на ред и дисциплина, както и да се оправя сам...

Та идеята ми бе само да покажа какво си купих, а не да философствам:


истинска манерка 
2 канчета за чай     - 3 лв
два комплекта за хранене
голяма купа за ядене, купа и саханче, които се събират като една съдина - общо 7 лв
































манерката - 4, 00 лв

















трудно се вижда на снимката, но щемпела на купата е "Хром".

явно са от последните години, когато замениха алуминиевите..











И последната въведена на "въоръжение" кашишка или десантна сгъваема многофункционална лопатка.



Става за много неща.
 И е компакна.
 За 15 лв си е направо попадение...

 Съжалявам само, че не си купих противогаз, кожен планшет и някои други полезни нещица.

 А един ловец или рибар може да се оборудва с куп полезни и сравнително еФтини нещица ...






четвъртък, 21 януари 2016 г.

Тарама хайвер от скумрия


























 Вече на всички е ясно, че сме фенове на хайвера и не само на тарамата де ...
 Правя си такъв основно от шаран, от каракуда - описвал съм как си го намирам (иначе с рибарлъка съм скаран) ...
 Тази публикация правя, защото съм случайно попаднах преди време в един магазин на морето точно на този хайвер за разбиване ... Пробвах да го направя и не ми се получи, дори изхвърлих кутийката след първия опит. И направо си го бях забравил.
 Чедото, обаче, видяло хайвера и решило да ме изненада приятно - та нали непрекъснато рИва, че трудно се намира.
 И купило цели две кутийки:

Като си пристигна в къщи, беше в паника - целият и аУтомобил се бил Усмърдял от моя хайвер (да не казвам, че тя го яде с лъжицата!, че ще се сърди...)
 Значииии наистина си смърдеше направо от затворените кутийки па произведен преди има няма десет дни и в пълен срок на годност ... Предишният ми беше същия и то на същата фирма... 
 Оказа се, че нищо му няма, а май хайверът от скумрия е непознат за нас ...
 Отделих две супени лъжици от него за приготвяне на момента, а останалото в кутийката залях с хубав зехтин (впрочем два дни след това - гадната миризма изчезна почти изцяло).
 Приготвянето е простичко като при обикновения тарама хайвер, който съм описвал и подобрявал ... 
 Особеното е, че първоначално този хайвер като се отдели трябва да се остави в цедка и потопи във вода, в която има една две с.л. изцеден лимонов сок. След половин час водата се сменя и отново се накисва. Миризмата изчезва изцяло...
 Необходими са ни: 2 с.л. хайвер от скумрия, 1 малка скилидка чесън, 1 средна глава лук, около 400 мл олио, по 1-2 с.б. топла вода и прясно изцеден лимонов сок.
 После измитият хайвер се слага в купата на пасатора, добавя му се 1 средна глава лук и една малка скилидка чесън и започва да се пасира като постепенно му се добавя на тънка струйка олиото.
 Като се разбие добре, се добавят 1-2 с.л. топла вода и толкова лимонов сок. Не съм слагал хляб или галета и стана прекрасен ... пухкав и вкусен.
 Задължително се пробва на вкус - може да се наложи добавка на малко сол, тъй като хайверът предварително доста се обезсолява.

 П.П. 
 Ако обикновеният лук се замени с червен лук, получава доста интересен цвят-леко червеникав.

 Може би заради хайвера от скумрия леко се усещат зрънца, което му придава още по-интересен вкус.
 Всичко това пиша, защото доста хора могат да намерят хайвер от скумрия в магазините и да не могат да се справят ... 
 200 грама тарама хайвер за 2,50 лв и могат да се направят поне 8 порции тарама хайвер- направо без пари ... Само да не ни е жал за олиото и лимоновия сок.
 Така че това може да влезе в графата - "полезни съвети" !