неделя, 1 ноември 2015 г.

Морковени палачинки

Рецептата за тези морковени палачинки я открих в един стар тефтер от 2007 год.
Хвърлих едно око из нета преди да седна да си я преписвам и установих, че рецепти за палачинки с моркови бол, но тази се различава доста от останалите и затова се реших да пиша. Впрочем правил съм я често, но като правиш нещо често, ти се струва, че е известно на всички.

Продукти:  2 големи моркова; 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. индийско орехче,4-5 с.л. брашно, 2 яйца,200 мл прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат; 1-2 с.л. зехтин

Приготовление: Измитите и почистени моркови се нарязват произволно на парчета и в малко вода се задушават до омекване в тигана - направо да се изпари водичката. Като поизстинат малко се пасират са пасатора.
В купа се смесват брашното, солта, захарта и содата (която по желание може да се "загаси" с няколко капки лимонов сок), добавят се пасираните моркови и яйцата и като се разбърква се долива прясното мляко. Слагат се и подправките и зехтина.
Трябва да се получи гъста смес като за катми (малко по-гъста от палачинковата смес). При нужда може да се добави малко брашно или течност.
Готовата смес се оставя да си почине 20 мин.
Пекат се палачинките върху загрят тиган с незалепващо покритие (на средна темепература) като се разстилат малко по-дебелички (като катми). Като се появят мехурчета от горната страна, се  обръщат.
Мажат се с масло или се заливат с някакво сладко.

Това е базова рецепта: винаги в тестото може да се добави извара, крема или натрошено сирене и т.н.

ШПИКОВАН ДЖОЛАН СЪС СИРЕНА а ла Боре, Боре




  
     

 В месарницата имаше страхотни джолани - малко повече от 1,5 кг.
Месарят, Борето, първо отсече излишната част от джолана и после го сряза по начин, какъвто не бях виждал до сега (човек се учи докато е жив) - един голям срез по костта отгоре надолу и сетне от двете й страни  - около костта и се получи нещо като огромна мръвка с кост по средата и направи куп прорези в месото - за шпиковане. Докато си говорехме, ми разказа как го прави - шпиковано със сирена.
Затова така и го нарекох.

Продукти:
един джолан около 1,5 кг
около 250 гр различни сирена (имах останали парченца гауда и ементал, бучка синьо сирене, нашенски кашкавал)
2-3 скилидки чесън, нарязан на филийки
черен пипер на вкус - примерно 1 ч.л.
малко зехтин

Приготвяне:

парченцата сирена се напъхвах в цепнатините на месото, тук таме и чесънче, овкусява се с черния пипер, леко се намазва със зехтин.
Месото се навива около костта обратно и джоланчето си придобива формата.
Връзва се се много хлабаво (колкото при печенето да не се развие и да загуби форма).
Слага се в намазнена тавичка, завита плътно с фолио и във фурната на 180 С поне за три часа.

Е душа нетърпелива - след първия час го измъкнах, развих да видя какво става и като видях, че в тавичката има сосче, взех че бухнах там и няколко картофчета, морковчета, няколко гъбки - абе направо гарнитурата. Пак завих с фолиото.

В последните 15 минути махнах фолиото - да получи тази красива коричка.

Няколко забележки:
Не е необходимо да се соли - сирената дават достатъчно вкус.
Сирената не се усещат - разтапят се и стават като сос.
Може месото да се намаже леко с горчица и поръси с червен пипер - въпрос на вкус.
(лично винаги ги слагам, но този път заложих да опитам сирената)

След печенето стана превъзходно .. хем със зеленчуци за гарнитура, хем с вкусно сосче.
(ако някой има желание, може да сгъсти сосчето с лъжичка две царевично нишест
е  ;D)




ЯХНИЯ БАМЯ С КЮФТЕТА

Приготвена в мултитенджерата

ПРОДУКТИ

1 буркан консервирана бамя с доматен сос
1-2 гл. стар лук, почистен и нарязан
1 картоф, обелен и нарязан на ситно
2-3 скилидки чесън
Сол, черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. сух риган;
4-5 кюфтета, останали от вчера;
2-3 сл. мазнина (олио, зехтин)

ПРИГОТВЯНЕ

Тенджерата се включва на режим „пържене”, 10 минути
Слагат се чесъна, лука и след две-три минути картофите, към 8-та мин. се слага червения пипер, брашното и се разбърква.
Докато се запържат и машинката се е изключила.
Изсипва се вътре буркана с бамята и доматения сос. Слагат се и кюфтетата (аз ги нарязох на четири).
Може да се добави и малко вода или бульон(по преценка-зависи от сока в буркана).
Мултито се превключва на режим „яхния/супа” за 30 мин.
Когато изключи в края на програмата, капака се отваря, слагат се останалите подправки, леко се разбърква и се забравя на режим „подгряване” поне за един час.

Писах повече, отколкото време изисква за готвене.

а това е резултатът: