неделя, 4 октомври 2015 г.

Неделни бухти или бухтите на Баба

  

  Не съм и помислял да правя публикация за бухтите. Както и не мислех да правя за палачинките. Все ми се е струвало, че това са неща, които всеки ги знае и може ... Обаче след палачинките с банан  дойде ред и на най-обикновените бухти. 
  Отраснал съм с Бабините бухти, сетне като студент съм ги пържил, а виж за Чедата нямам спомен да сме ги правили. Сигурно, но по-рядко.И когато малкото Чедо поиска за закуска бухти, защото не можела да ги направи, се изненадах...
  Винаги съм ги правил на око - яйца, кисело мляко, брашно (сода или бакпулвер), гребеш с лъжицата и пържиш в много олио. Това като базова рецепта, а за разнообразие - най-различни неща за плънки: натрошено сирене, настърган кашкавал, настъргани ябълки и какво ли не още. Баба и тя така ги правеше : сипваше в купата брашно, чукваше яйцата, разбъркваше и слагаше кисело мляко докато стане почти гъста каша или меко тесто (такова че като гребнеш с лъжицата малко трудно да се свлича в тигана). Май и на мене ми е трудно да го обясня.
 За това и премерих точно количествата с ч.ч. - 1 ч.ч.= 250 мл

Продукти:
 3 големи яйца или 4 яйца, ако са по-малки
 1 ч.л. сол
 1 равна с.л. захар
 1/2 ч.л. бакпулвер (или сода бикарбонат)
 1 ч.ч. брашно
 1/2 ч.ч. кисело мляко
 1/2 с.л. олио
 олио за пържене (поне да покрива 1,5 - 2 см от дъното на тигана). Ползвам касерола с малък диаметър и с по-малко олио се пълни повече, но пък поема по-малко бройки.

 Приготвяне:
 Брашното се изсипва в голяма купа, добавят се бакпулвера, солта и захарта. Разбърква се.
 В отделен съд яйцата се чупят едно по едно и се прехвърлят в голямата купа. Леко се разбърква и се слагат киселото мляко и олиото. 
 Бърка се с лъжица.
 Трябва да стане гъсто и лепкаво.
 Оставя се да си почине поне 20-а минутки.
 В това време мазнината се загрява и силата на котлона се намалява (от 9 на 6-та степен, или от 6-та на 4-та). Така ще се изпържат и от вътре по-добре.
 Със суха и топната в олио лъжица се гребва от сместа и се пуща в загрятото олио. Красота - нито едно с едно си приличат - всяко си заема негова форма.

 Пържи се до зачервяване и с решетъчна лъжица се обръщат.
Важно е при пърженето да не пробождат.
 Ако олиото е повече, дори правят опити сами да се обърщат.  Могат да се слагат върху скара с кухненска хартия, но не поемат толкова мазнина.








Формите им са странни и всяка бухта е уникална сама по себе си.


Могат да се сервират  поръсени с пудра захар, отделно със сирене или сладко и т.н.










 От посоченото количество продукти излизат ей толкова бухти - достатъчни за закуска за четирима човека.








П.П. Това е базовата рецепта за неделни бухти или за Бабините бухти,









поднесени обилно поръсени с пудра захар и сладко.









 В годините се появиха разни "изхитрявания" -   тестото се разделя на две или три части.
Натрошава се сирене и се слага в тестото. Стават превъзходни сиренки. Колкото повече сирене, толкова по-добре.
Настъргва се кашкавал или се смесва с натрошено сирене.
Настъргват се ябълки, изцеждат се и се слагат в тестото. Правено е и с круши.  И с намачкан банан.
Една от големите вкуснотии е със сирене, ситно нарязан мек колбас (от типа на хамбургски, камчия и т.н.), кашкавал и ситно нарязана кисела краставичка.
Всичко това е въпрос на настроение или какво ти се иска за закуска.



Ето в тази се вижда бучиците сирене ....

Дзверска вкуснотия и незаменима неделна закуска - не само деца или млади, ами и за такива като нас.




П.П.
Когато са по-малки и кръгли и се пържат в повечко мазнинка, се обръщат сами вътре в касеролата.

Затова могат да се нарекат и "самобръщащи " се бухти.

събота, 3 октомври 2015 г.

Свинско с прясно зеле в мултито


Поредното изключително лесно и бързо ястие, приготвено в мултитенджерата (кукъра демек), което буквално си се готви само.

Необходими са:  1 прясна зелка - около 1 кг, поне 350 гр. свинско, нарязано на хапки, 1 главичка лук и 3-4 ск. чесън, нарязани на ситно; 1-2 домата, обелени и нарязани на кубчета, 2-3 с.л. мас и 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:  Мултито се включва на режим "пържене" за 30 минути, слагат се маста и зехтина да загряват,

 сетне се добавят последователно ситно нарязания лук и чесън, и месото. 



Пържи се до леко зачервяване на месото, добавя се червения пипер- буквално да го грабне огъня, добавят се доматите


 и нарязаното на по-едро зеле. 





 Разбърква се един два пъти и се затваря капака на мултито. В това време и програмата "пържене" е приключила и се преминава на режим "яхния" (готвене - на моя автоматично се наглася на 30 мин., време което е напълно достатъчно ястието да се сготви).


Към края на програмата се осолява на вкус и се добавя черния пипер.
Макар че зелето носи и други подправки, така се запазва вкуса на прясно зеле и месо.


П.П. По същия начин може да се приготви и в тенджера, но времето е малко по-различно.

П.П.Ако от ястието артиса малко за другия ден, просто му се добавя 3/4 ч.ч. ориз и малко вода, още 1-2 с.л. мазнина, сол и сух джоджен и хоп - още едно ястие, което може да се запече във фурната - за коричка.
 Наистина много вкусно второ ястие!

петък, 2 октомври 2015 г.

Броколи - вкусна запеканка или диетична "мусака" с броколи

Едно изключително вкусно,бързо и лесно за приготвяне ястие, носещо свежестта на броколите. При това изключително диетично.


Необходими са ни: 1 глава броколи - около 0,5 кг (за 1 лв), 1-2 моркова (0,3 лв), шепа чери домати (може и без тях), няколко скилидки чесън, 400 грама по-влажна  извара (1,50 лв), 1/2 кофичка кисело мляко (ако изварата е много суха, се добавя още кисело мляко), 4 яйца (0,88 лв ), 2-3 с.л. зехтин (или бучка масло), сол на вкус, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. риган; 

Приготвяне: броколите се накъсва на розички и заедно с обелените и нарязани на ситно моркови се сваряват в леко подсолено вода или на пара до полуготовност. 

Прехвърлят се в леко намазнена тавичка (с диам. 26 см);

 Изварата, киселото мляко, яйцата и подправките се смесват в отделна купа, леко се разбъркват и с тях се заливат зеленчуците. 

Леко се разбърква или разтърсва - сместа на проникне навсякъде. Могат тук таме отгоре да се разхвърлят парченца масло.
Пече се на 180 С около 45-50 мин. - до готовност (да получи хубава зачервена коричка отгоре).
Може да се сервира с добавка на домашна картофена "майонеза" .
П.П. Невероятна вкуснотия - за около 5 лв, хапване за 4-5 порции.