неделя, 20 септември 2015 г.

Гъши дроб върху канапе от смокини и още нещо

Гъшият дроб е на особена почит в къщи - обичаме да си го хапваме, приготвен по различни начини. 
Това е поредното приготвяне по два нови и различни начина.
Необходими са: 400 грама гъши дроб, разделен на две равни парчета - добре изчистен и измит.
За І-ви вариант: 6 големи смокини, 6 малки парченца синьо сирене, 2 с.л. сусамов тахан, разбъркани с две с.л. мед; сол и черен пипер - на вкус
За ІІ-ри вариант: 3 големи смокини, 4-5 сини сливи (разделени на половинки без костилките), 1 с.л. мед; сол и черен пипер на вкус.
Необходими са ни и саханчета, в които ще се пече тази вкуснотия.
 6-те големи смокини леко се цепват и в цепнатината се напъхва бучката синьо сирене и леко се притиска, за да не се разтваря. Нареждат се в едното саханче.
 Другите смокини се нарязват на по две части и заедно със сините сливи се слагат в другото саханче.
 
Върху смокините със синьо сирене се слага по една лъжичка от смесения с меда тахан, а в другото саханче - плодовете само се заливат с лъжицата мед.


Парчетата дроб се осоляват, опиперяват се поставят върху така подготвените плодове.
И заминават на доста топло - 200С във фурната за около 20-25 мин.
Зависи от фурната - колкото горната част на дроба да се зачерви.





Ароматът на смокини, тахан, мед и дроб е неустоим, а саханчето е напълнено с неустоим сос.








От другото саханче се носи направо вълшебен аромат на смокини, сини сливи и ....
 Май трябва да спра до тук, защото останалото не може да се пресъздаде с думи...
 Дзверски вкусно и си върви с хубавото питие. (въпреки нефототеничния вид).






П.П. Цената не е толкова висока - общо излиза 12 лв, достатъчно е за 3-4 човека да похапнат (не е за наяждане) и не е всеки ден.


Показвам само минутки след сервирането.















А такива като мен направо окепезиха вкусното ястие със салата.



събота, 19 септември 2015 г.

Домашна наденица с език


Идва есента, трябва да се подготви нещо за зимата (да запазим вкуса и аромата на лятните продукти за  студеното време), а всичко това налага да се направи основен преглед на фризера. И с изненада открих в едно ъгълче закътани цели 2 метра черва за пълнене. От пролетта ги няма, а вече няколко пъти проверявам дали се продават и все ги няма. Обещах на един човек в Скандинавието като се снабдявам, да взема и за него, но уви ... Когато се появяват, тогава, а сега с 2 м можех само да се направя малко сурова домашна наденица за печене. 
Под ръка налични бяха 1 кг телешко, около 600 грама свински гърди и 1/2 свински варен език. Отделно от това са необходими около 25 грама сол, по 1 ч.л. черен пипер и кимион и малко риган. 1 чаша бяло вино (може и червено-въпрос на вкус)

Изпълнението не е трудно:
Езикът се нарязва на ситно. Двата вида месо на кубчета като от свинското се отделя горе долу половината (около 300 гр.), които се нарязват на ситно или накълцват със сатъра. Останалото месо се смила с чопъра на няколко порции като при всяка се слага малко от виното. 








Смляното месо се смесва с късчетата от гърдите и езика, слагат се подправките, меси се на ръка като тесто няколко минути. При необходимост може да се сложи още малко - консистенцията трябва да е като на меко тесто. Купата заминава в хладилника до другата вечер, когато докато се гледат новините, се пълнят червата, без да се тъпчат. Навързват се на парчета по 20-а см и са готови да престоят още 24 часа.




 Вече могат да се опекат на скарата ....

 В компанията на шишчета и ако е артисала малко от каймата - на кяфтета.

  Дзверска вкуснотия, приготвена в къщи и с гарантирано качество. 
   












Просто красота, а на колко пиене носи направо няма да споменавям ...

















четвъртък, 17 септември 2015 г.

Пълнен амур на фурна


 Излишно е да обяснявам колко вкусна риба е Амура. Когато попадна на някой хубав пресен екземпляр, не пропущам да си купя. Има едно местенце близо до Пловдив, където  край пътя го продават от близкия рибарник и на място дори ти го почистват. Е, най-вкусен е пресно уловеният, но това е рядкост. Става и пържен, и паниран, и на пържоли на плочата или на скара, но най-вкусен и сочен става, когато е пълнен със зеленчуци и печен във фурната.
 Необходими са ни: един цял амур - около 1,5 кг; 3-4 скилидки чесън; 4-5 глави жълт и червен лук, 2-3 моркова (+ 1 бр. пащърнак, но рядко го има, па и е скъп), 1-2 домата; малко мазнина, риган и дивисил, сол и черен пипер. Поне 1 лимон. (Плънката носи и други зеленчуци - зелен грах, царевица, тиквичка и т.н.). Също така и поне чашка бяло вино.

Изпълнението е простичко:
подготвяме си рибочето, ако не е почистено.





Солим го обилно отвътре и отвън и го оставяме в тавата дето ще се пече да си се осолява. В това време си подготвяме плънката - запържваме нарязаните на ситно чесън, лук, моркови, домати, солим и добавяме подправките. Нека да се посгъсти и охлади добре.









 Похладената плънка се напъхва в рибата и се зашива или защипва с дървени шишчета (клечки за зъби) - за предпочитане е зашиването.
 Най-добре става пълненето с ръце...







В тавата се сипват 1 с.л. зехтин и виното (може и бира), слагат се 1-2 ск. чесън за аромат. Рибата се намазва с мазнина или горчица (предпочитам я така) и във фурната на 180 С. Като се зачерви добре, се обръща внимателно и се допича.
Горе долу за 50 -55 мин. е готова.






Сервира се с гарнитура - ориз, домати  и т.н.


Разкош! 

Бая питие си поема сетне, докато се изяде ...