събота, 7 февруари 2015 г.

ШУНКА ОТ БУТ В ШУНКОВАРА




Нарочно давам пропорциите за 0,5 кг (т.е. за половин доза), а за пълна просто се умножават по 2



Продукти:



500 грама месо от бута, добре почистено

12 грама сол

4 грама пудра захар

1 грам черен пипер

75 мл вода



Приготвяне:





От месото се отделя 1/3 – около 170 грама 

и се нарязва на произволни парчета



Останалите 2/3 от месото се нарязват на малки кубчета – приблизително 1Х2 и 1,5Х2 см
















Солта и захарта се слагат при водата и хубаво се обърква – до разтапянето им.
















Отделеното месо (първата 1/3) се слага в блендера, добавя му се и течността и се смила – почти да стане като каша.














Смесва се с останалото нарязано месо и се меси на ръка около 15 минути.





Сетне се пълни в купата на шунковара като се притиска от време на време.








Затваря се и се слага в хладилника за 48 часа.









След това се вари на 80-85 С два часа, измива се шунковара, отлива се течността и се оставя за 24 часа в хладилника….

и следва най-хубавата част:



 режем и се наслаждаваме



Страхотно за хапване ей така, или пък за сандвич, пък за мезенце да ни говорим !


Да е вкусно на всички!