събота, 22 септември 2018 г.

Бюрек с турски къпани кори


Бюрек или баница - един вечен спор. Няма да споря - в Турция всички тестяни изделия с кори са бюрек, а при нас битуват и двете двете думи и то често с различно значение.
В случая това е бюрек, защото е направено с турски кори, с турско сирене и е печено в специалната турска фурна за бюреци.
Па и ми ще да споделя малко личен опит:
От доста време ми е мерак за такава турска фурна.
Имам чувството, че всяко семейство там има такава. А и където да погледнеш, все ги има в продажба.
Човек като има мерак, се и снабдява. Това искам да кажа.
В момента, както е поевтиняла турската лира, изобщо не излиза скъпо.
Е, за първа употреба, какво друго да се направи, освен бюрек. И корите и сиренето от Турция - нека да е съвсем автентично.

Само за фурната - два нагревателя, включват се поотделно, термостат, и алуминиева тава с диаметър 42 см.
Повярвайте огромна е...
Преди първа употреба, измиване, подсушаване, обилно мазане на тавата с олио и на пълна мощност за 20-а минути. Хубаво да обгори. Сетне миене на тавата и готова за употреба.
Корите - турски, пет броя кръгли с диаметър повече от 50 см. Къпани и печени на сач.
Като ги купувах, изобщо не допуснах, че имат надписи на английски и на руски.
Кой знае защо, но българският липсва в надписите.

Освен корите, са необходими още и 450 грама сирене, 5 яйца, 2 кофички кисело мляко, 5 с.л. брашно и 1 ч.л. сода.
Разтопено масло - около 1/2 ч.ч.
Как се реди баница няма да обяснявам.
Само ще кажа, че тези количества дойдоха малки и баницата стана тънка. Направо трябват двойни - за хубава дебела баница.
Сложих тавата направо на дъното, включих на 200 С и след 10-а мин. замириса на изгоряло. Извадих я, от долу беше направо запечена. И се сетих, че има решетка, която трябваше да сложа. Та на решетката и само на горен нагревател още 20- а минути.
Не, не е изгоряла, а има съвсем лек загар.
Просто снимката не е много по реда си.

Опече се перфектно.
Доволен съм.

Уредчето си заслужава - ще го пробвам и с мръфки или гювеч.

Стана разкошен.

Единственият кусур, освен не добрите снимки от телефона, че стана малко тънък.

Ама направо не прецених големината на тавата.

Е това е моят бюрек по турски.

2 коментара:

  1. Ех, ясно е, ще се купува и такъв уред. Благодаря, за рецептата. На тези уреди и аз съм хвърлила око, но сега ти ме кандърдиса окончателно.

    ОтговорИзтриване
  2. Само не правете моята грешка да купите най-големия размер. Има едни доста по-малки. Моята тава е ограмна и като правя баница трябват поне 2 че и повече пакети кори. А като пека месо, направо половин агне ...

    ОтговорИзтриване