петък, 14 септември 2018 г.

Мусака по Дзверски


 Да се нарече тази Дзверска вкуснотия просто мусака, е меко казано несправедливо и неточно, ама като не успях да измисля каквото и да е друго. Пък и основният й принцип на направия е като на мусака - обикновена и по гръцки и т.н.
Количествата продукти са условни, защото са съобразени с двете съдинки, които са за по две порции:
Един голям патладжан, един голям картоф, една тиквичка, един морков, една голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, около 300 грама свинско месо, 500 грама овкусена кайма и четири яйца (само че имах две и ползвах толкова). Подправки - сол, черен пипер и риган.

Изпълнението е лесно, но минава няколко етапа:

Тиквичките се нарязват на кръгчета, а патладжаните- на филийки и се запържват в малко олио почти до готовност. В същата мазнина се изпържва също почти до готовност нарязаното на ситни късчета свинско, а след него нарязаните на кубчета картоф и морков и на ситно - лук и чесън.
Правих ги в две съдинки, но става в една тавичка.
На дъното се нарежда ред от пържения патлаждан, тук таме и резен тиквичка, нарежда се изпърженото месо и се разпределят отгоре запържените картофчета и морковчета.
Всичко това се затваря с останалите резенчета патладжан и тиквичка като се сипват върху тях по 2-3 с.л. бульон или топла вода.






Най отгоре се разстила овкусената кайма, в която с лъжица се правят по две вдлъбнатини.
Пече се на 180С около 25 минути, колкото каймата да се сготви (т.е. да се запече и промени цвета си), тъй като всичко останало е предварително почти сготвено.
Вади се съдината от фурната, чукват се яйцата отгоре и се връщат във фурната - колкото яйцата да се стегнат. Това може и да стане във вече изключената фурна.
Става страхотна мусака. 
Особено вкусна е "заливката" от кайма. И една тънкост за нея - в овкусената кайма се слага поне 1 к.ч. вода или бульон. Носи и да бъде смесена с настърган кашкавал, но поради липса на такъв не беше й сложен.

Все пак, това е само идея и носи всякакви промени в продуктите като количества.

Изстинала дори е по-вкусна, а и си носи на питиетата;
Пробвайте и наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар