вторник, 11 септември 2018 г.

Патешки дроб - дзверски вкусен


 Преди време споделих, че любимият ни гъши дроб стана с цена на злато и че вече ще огранича приготвянето му само до много специални поводи. Имаше и угоен патешки дроб, който конкурираше гъшия дроб по качество, а цената му беше два пъти по-ниска, но и той взе, че изчезна.
 За сметка на това намерих обикновен патешки дроб на приличната цена около 5,50 лв/кг и който е много по-добър от пилешкия дроб. За съжаление, пуешки дроб при нас не се предлага където и да е ...
 Доста му се позачудих как да го приготвя и заложих на пържен в масло в два варианта.
 Количеството на дроба е 0,8 кг - на няколко места го намерих - така го продават - замразен в тарелка с това тегло. След размразяването бе разделен на две части - за двата варианта.
Ето го дроба - едно голямо и едно малко малко парче и по средата някаква неприятна ципа. С остро ножче ципата се отстранява и дробът се разделя на две парчета - голямото и малкото.
Ако има още някакви ципи и др.п., също се почистват - важното е да се премахнат. Големите парчета е желателно леко да се цепнат с ножа - ама ей така - съвсем лек, за да не се събира сетне при пърженето. Малките парчета се отделят в друга съдина, защото са много подходящи за дроб по селски, например ...
Отделеният дроб се слага в две различни съдини - в едната се залива с кока кола и череп пипер, а в другата - със соев сос и пак черен пипер.
Може да се добави малко сушена мащерка. Единственото, което не трябва да се прави е соленето.
То е след изпържването.
След престои в т.нар. "марината" поне 30-а минути, дробът се прехвърля в цедка и след отцеждането и подсушаването с домакинска хартия обилно се овалва в царевично нишесте и се оставя за 10-а минути да "дръпне" нишестето и да се поеме от дроба.
В тиган се загряват поравно масло и олио, пущат се две-три скилидки чесън и се пържи от двете страни буквално за по 3-4 минути.
Точно толкова, колкото дробът да промени цвета си и леко да се зачерви.
Продължителното пържене може само да го втвърди и да го направи неприятен на вкус ...
Този с кока колата ми хареса повече отколкото този в соевия сос - а него го и държах малко по-малко - около 20 минути.
Става невероятен и дзверски вкусен и крехък. Осолявеното е в момента на поднасянето ... 
Как ще се поднесе е въпрос на собствена фантазия - върви се с всичко - със салата, с дресинг и т.н.
Но най си върви топлият дроб със студено питие ...
Мисля, че като става дума за мезета, можете спокойно да ми се доверите, да си приготвите патешкото дробче и да му се насладите с добре изстудено питие.
 Само да го намерите, правете без да се плашите и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар