събота, 11 август 2018 г.

Паста (пипе ригате) в доматен сос


  Пак нещо лесно, бързо и леко за хапване.
 В тези жеги като че печените меса и др.п. не вървят толкова много е все търсим нещо сезонно и приятно.
 Не съм от големите любители на пастата, но се оказа, че в жегите наистина е лека храна, пък и преди време се позаредих доста добре с няколко оригинални италиански пасти, та имам мегдан за готвене.
 За поне четири порции са необходими паста (в случая пипе ригате) -по около 60-70 грама на човек, 3-4 домата, 1 глава лук, скилидки чесън, босилек, сол и черен пипер на вкус. 
 Е при мене без месо не може - в наличност около 250 грама добре сварено телешко и около 200 грама телешки дроб.
 В изпълнението няма нещо сложно и може да се направи и от най-неопитния в кухнята:
 Пастата се сипва в тенджера с вече завряла подсолена вода. В случая тънкостта бе, че се вари в готов овкусен бульон от телешкото варено - с много подправки и стана суперска. Всички знаят, че трябва да се вари почти до готовност - обикновено на пакета пише колко време се вари до готовност и го намалям с около 2 мин.
 Докато пастата се вари, с голяма съдина се запържват нарязания чесън и лук. Пък докато те се запържват, доматите се обелват и нарязват. Слагат се и те в тенджерката и се готвят няколко минути до леко сгъстяване на соса.
 От тук нататък е още по-лесно: в соса се слага накъсаното на ситно телешко сварено месо, ситно нарязания дроб, и след 2-3 минути и пастата. Сега е момента на овкусяването - сол, черен пипер, зелентии (предимно босилек и магданоз, или риган, но добавката на щипка розмарин придава един страхотен аромат). Който си харесва леко пикантното, може да овкуси соса с добавка на малко чили...
 Ако се е сгъстило много, може леко да се разреди с бульон или от водата от варенето на пастата.
 На който не му харесва комбинацията - месо и дроб, може да не слага дроб.
 Ястието се доварява максимум още 3-4 минути и е готово. 
 Най-важното е, че е лесно и вкусно и става общо за 15-20 минути, а с минимум продукти.
 Остава да му се насладим с чаша бяло студено бяло вино или розе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар