понеделник, 6 август 2018 г.

Търнак чорба със зеленчуци


  Що е то търнак и как се прави търнак чорба вече съм писал.
 Само ще вметна допълнително, че в оригинал се прави от най-долната част на крака на телето (без нокътя), където почти месо няма, а има сухожилия. 
 Затова ми харесва варианта със свински крачета. Правя я често, защото повече ми харесва от обикновената пача от свински крачета и защото става много по-лека, без да губи каквото и да е вкусовите си качества и дори става в пъти по-вкусна.
 Този път ще се поотпусна и ще разказвам, защото всички количества могат да бъдат условни.

 В кварталната месарница попаднах на тези разкошни крачета (общо 1,1 кг) с много месо по тях и невероятно голяма телешка опашка (1,8 кг).
 Докато се мислех как да взема да комбинирам двата вида деликатеси в едно ястие, взех че ги дялнах на по две части и сварих крачетата в мултитенджерата (сол, зърна черен пипер и бахар, даф. лист, 1-2 карамфилчета, цяла глава лук).
Само да не се забравя, че преди варенето трябва добре да се измият и накиснат в хладка вода с малко оцет.
Кукърът в това отношение е по-добър и от тенджера под налягане - има няма и за 40 минути са направо разкапани.

Сега и нещо полезно: В кукъра крачетата се варят в около 1,00 л макс. 1,5 л вода. Получава се много концентриран бульон и много мазен.
Има и един много полезен вариант.
Сварените и поизстинали крачета се обезкостяват без много престараване само с ръце и по тях тук таме остава месце, хрущяли и т.н.
Всички кости се връщат в купата на кукъра, заливат се с около 1 - 1,2 л вода, слага се само идея сол и отново се варят.
Пак за 40 минути.
Ако в тенджера под налягане предполагам, че ще е същото време.
През едра цедка всичко се прецежда и кокълчетата заминават за хвърляне. В резултат още поне 1,2 л перфектен бульон. В името на експеримента ползвах две купи. На горната снимка е този от първото варене, а на долната - от второто варене като в купата е прехвърлено около половината месо. Първото е доста мазно, но няма кой знае каква разлика.
Като се смесят общо в една тенджера става нещо разкошно, а крачетата са максимално "изцедени" от колаген и други полезни неща.

Понеже се получи доста голямо количество - около 1/3 от месото заедно с толкова от бульона биде отделено за готвенето, а останалото - за другите цели (за тях друг път).
Докато кокалчетата се варяха втория път, се подготвят зеленчуците - 2 моркова, 1 глава лук, няколко скилидки чесън; една зелена чушка, червена чушка и 2-3 средни картофа.
Всичко се мие, бели, реже на парчета с желана големина. 
От там нататък е лесно и направо няма какво да се обяснява.
Кукърът се включва на "пържене", слагат се 1-2 с.л. мазнина и последователно се запържват лука, чесъна, морковите, картофите, чушките. Слага се 1 с.л. с връх брашно, разбърква се и веднага се налива 0,5 л прясно мляко. Добавят се месото и бульона, 2 с.л. от моята "вегета" от сушени зеленчуци и минаваме на режим "яхния" за 20 мин.
Чорбата е готова.

Сервира се топла топла. Поръсва се обилно с прясно смлян черен пипер и в купичка със счукан чесън с малко сол и оцет. Или лимонов сок.

Гъстотата може да се регулира по собствено желание с количеството брашно.

Не очаквах, че чорбата със зеленчуци ще стане толкова вкусна. За пръв път я правя, но надмина очакванията ми.

Тука е един малко по-различен вариант. Добавено е и добре сварено телешко месо и е поръсена с магданоз.

Още по-голяма вкуснотия. 

Наистина дзверски вкусна търнак чорба.

Правете смело и се наслаждавайте на тази вкуснотия.

Впрочем и с нея си върви хубавото студено питие.
Затова не пропущам да кажам редовното - да Ви е сладко и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар