събота, 28 юли 2018 г.

Солени палачинки с извара


 Колкото правещи, толкова и рецепти за палачинки. Само че тези са доста различни и затова ги споделям. Стават приятно соленки, но идеално си вървят и със сирене и със сладко, и с мед ...
 Различието е, че в самата смес за палачинките има извара.

 В 250 мл прясно мляко се слагат 100-а грама извара и всичко това се пасира да получаване на еднородна смес, без да се усещат бучките на изварата.
 Всичко си зависи от изварата - моята бе доста суха и зърниста, но много добре се пасира.
 Чукват се две яйца и започват да се разбиват с тел като постепенно се добавя брашното. В случая пое 8 с.л. и се получи смес гъста като за катми.
 Може леко да се овкуси като на върха на к.л. се сложи малко ванилена захар. По принцип не е необходимо да се слага сол, ако изварата е солена.
 Тиган с дебело дъно се загрява на котлона и след слагането на първата палачинка силата на котлона се намаля с 1/3.
 В центъра на тигана се сипва с черпак по малко от сместа, която си се саморазлива в кръг с размери около 10-11 см.
 Когато поизпръхне и се появят мехурчетата, значи е готова за обръщане.
 Готовите палачинки се намазват с масло.
 От посоченото количество ми се получиха 11 палачинки с посочените размери. Много приятни на вкус, доста по-различни от обикновените палачинки и невероятни за закуска.
А и никак не са трудни за направия, но могат да разнообразят палачинковото ни меню.
Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар