неделя, 20 май 2018 г.

Домашни кебапчета от Дзвера


 За пореден, но в никакъв случай за последен, казвам, че съм отраснал с кебапчетата като дете - "тли бабчета и една нада" - обичайната ми детска и не само детска поръчка.
 Писал как ги правя, но по нашия край има един лаф - "обърна ми се терсъ`", демек нещо се промени коренно.
 След като подхванах проучването на историята на рецептата за кебапчета и понасъбрах доста стари рецепти, наистина взех да стигам до извода, че рецептата за сегашното кебапче - 1 кг тлъста свинска кайма, 20 грама сол, по 5 гр. черен пипер и кимион и евентуално 100-150 мл газирана вода, разделени на кебапчета по 50 или 80 грама, си е направо рецепта на "Балкантурист" за заведенията. Нещо като прословутата "шопска салата", която е тяхно творение ...
  Така кебапчето е унифицирано и наложено като почти еднакъв вкус по Сите заведения из татковината ни. Хем за българина, хем и най-вече за Чужденеца-турист. Аналогично на мешаната скара ...
 Е, пак ме хвана логореята, та се връщам на същината ....
 След цялото това четене на стари рецепти, ме хвана мерака да пробвам едно ново кебапче по моя рецепта.
 Е, малко не звучи добре, по-вярно - по-старите рецепти, но адаптирано в мой вариант с наличните ми меса и продукти. Не съм ходил специално да купувам каквото и да е, а просто ползвах месища от фризера.
 За да не разводнявам повече нещата, ще кажа какво направих:
 Продукти:
500 грама свинско от гърдите, 300 грама телешко (май е от плешката), 200 грама овнешко (от бута); 25 грама сол, 150 грама лед (една стандартна формичка за лед); 1 глава лук (не съм я теглил - средна е); щипка суха балканска чубрица (демек 1 ч.л.); по 6 гр. прясно смлян черен пипер и кимион; 1 ч.л. сода.
олио за намазване на ръцете
 Приготовлението:
Месото се нарязва на кубчета (подходящи за месомелачката), овкусява се със солта и подправките (включително и содата). Лукът се обелва и нарязва на големи парчета.
Всичко това се слага в хладилника за 24 часа (може и без това, но нали експериментирам, иначе само осоляване и престой около час-два).
Месото се смила се с машинката (моята електрическа и става за 1-2 минути). След месото се смила и лука. За почистване на машинката се пуща и една тънка филийка препечен хляб.
Получената кайма се омесва добре като в нея се пущат кубчетата лед и се меси до пълното поемане на леда. (Вместо лед може да се ползва газирана вода).
Оставя се в хладилника за час два.
Като се стегне, се оформят с намазнени ръце кебапчета. За точното оформяне ползвам една кутийка от консерва доматено пюре - 80 гр. Пълня с кайма и оформям. Така всички стават еднакви. 
Нареждам ги в стиропорна подложка, завивам със стреч фолио и замразявам.
Когато реша да ги пека, вадя една тарелка, изчаквам докато загрее скарата и нареждам отгоре.
При печенето е важно да се "търкалят".
Скарата трябва да е силно загрята и добре омазнена.
В процеса на печенето, ги заливам с по малко олио, размесено със сух чесън (просто идея), 1-2 с.л. лимонов сок.



И топли и студени са еднакво вкусни.
Дори студени ми харесват много повече.
Опиталите ги, изобщо не реагираха на наличието на лук и овнешко.

Просто не се усещат, но вкусът е невероятен.
Сервирах ги с препечени филийки, макар че би следвало да се поднесат с нарязан на полумесеци лук, осолен и ръснат добре с магданоз.
А и още нещо - на другия ден не са степани.
Нямам как да опиша вкуса, но си струва да ги пробвате с любимо питие.

Стига да Ви се правят и да искате нещо истинско вкусно.
НАЗДРАВЕ за Дзвера!

Няма коментари:

Публикуване на коментар