понеделник, 28 май 2018 г.

Супа коприва със забулени яйца


Рядко показвам супи, но сега има зелентии по пазаря и двора. 
За мен направията на една супа е нещо, което отнема максимум 10 минути подготовка и сетне мултитенджерата за 10 минути я приготвя.
А и започнах със Старите готварски книги и първи в тях са супите.
Ето я рецептата от 1928 год.

 
 Пояснявам "чисто масло" е зехтин.
Разликите - след измиването на копривата, я попарвам във вода за 10 минути и след това се нарязва на ситно.
Вместо лимонтозу - прясно изцеден лимонов сок и ситно нарязано лимончето.
Малкото ориз е 2-3 с.л. предварително измит.
Вместо да варя яйца и т.н., когато супата е готова внимателно в купичка се чукват едно по едно четири яйца и едно по едно внимателно се  пущат в тенджерата със супата. Съдината се затваря и след 10-а минути айцата са се самобулили и супата е готова за сервиране.
Във всяка купа се слага по едно такова яйце.


 Яйцата са станали перфектни.

 Супата, освен че е много вкусна е и много полезна и дава на организма ценно желязо.

 Като говорим за ползите, водата от изкисването на копривата се изчаква да поизстине, прецежда се през кухненска хартия и се пие.

 Хем вкусно, хем полезно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар