неделя, 29 април 2018 г.

Свински бъбречета в масло


 От дреболииките като мезе не знам да има нещо по-вкусно. Много народ ги отрича, но нямат основание. Няма да агитирам в тяхна полза и да обяснявам колко ценни за организма ни неща има в тях и че с консумацията му можем да си спестим гълтането на хапчета за желязо, минерали и те там разни химии..
 И впрочем това не е рецепта, а просто един лесен начин да се направят вкусни бъбречета. 
 Сега някой ще каже, че смърдят, че имат неприятен вкус. И веднага ще се съглася с тях, но... Винаги има едно "Но". Така е когато не са почистени добре и не са приготвени добре ... 
Бъбречетата ги продават лек цепнати и не случайно. Най-лесно се чистят като се разрежат докрай и с остър нож се премахнат всякакви ципи и кръвоносни съдове.
Измиват се добре и се слагат в хладка вода с 1-2 с.л. оцет, но за предпочитане е лимонов сок. След 30-а минути водата се изхвърля и процедурата се повтаря. Този път може да се сложи и малко портокалов сок.
Някои хора ги варят преди запържването, но тази процедура не я правя много отдавна. Просто ги попарват с вряла вода на два-три пъти. В последната вода се слагат и 1-2 с.л. соев сос.

От там насетне е лесно. Подсушават се и де нарязват в желан вид.
В тигана се загрява малко масло и 1 с.л. зехтин.
Пресоват се една-две скилидки чесън.
Запържват се заедно с пресования чесън. Може да се добавят сушени зеленчуци - 1 с.л. и нещо лютивко (за любителите на пикантното). 
Запържват се буквално за 4-5 минути - колкото да променят цвета си. Солят се и се опиперяват на вкус преди да бъдат извадени от тигана.
Стават страхотни - крехки, вкусни и ароматни. 
Много добре си вървят с питието.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар