четвъртък, 22 март 2018 г.

Свински език в масло с малък пиниз


 Със свински език няма кого да изненадам - направо си е класика, но понеже се прави малко по-различно, ще споделя.
 Необходими са 
  • свински език/ци - желано количество, но с по-малко от четири не си струва започването;
  • за варенето: една глава лук, една глава чесън, един морков, стрък целина, 1-2 с.л. сушени зеленчуци, 1 дафинов лист, 10-а зърна черен пипер и 4-5 зърна бахар, поне 1-2 карамфилчета (придават по-особен аромат), съвсем малко сол. Много добър ефект дава и слагането на чашка някакъв алкохол (хубаво ароматно вино, бърбън или бренди, което най си пасва).
  • за приготвянето - масло и олио
В изпълнението няма нищо сложно:
 Езиците се изчистват (често има останки от нещо кост или сухожилие) и накисват в студена вода поне за час.
 Слагат се в тенджера, заливат с вода поне два пръста отгоре, слагат се всички добавки за варенето (единствено чесънът се слага цяла глава) и се вари на бавен огън до пълното му омекване. Пробвам с върха на ножа или с вилица. Отнема около 2 часа.
 В последно време го варя в мултикукъра и става за около 40 минути.
 Вади се когато е готов. Охлажда се в ледена вода.
 Докато езикът се охлажда, бульонът се прецежда. Запазва се само главата чесън, която се оставя в прецедения бульон.
 Леко охладеният език веднага се бели. Когато е добре сварен, това може да стане само с ръце, дори и без нож.  Обелените езици се нарязват на филийки и връщат в бульона. Съдинката се оставя на хладно поне за 24 часа. Така се мариноват и поемат много много аромат.
 За пърженето всичко е ясно, но все пак:
 Отделя се количество от езика, което ще се пържи. Останалото може да се замрази и да се приготви друг път при необходимост.
 Масло и олио в съотношение 2:1 се загряват в тигана и леко подсушените филийки се пръжват в маслото. Съвсем за кратко - колкото леко да променят цвета си. Иначе рискът да стане жилав е доста голям.Този риск може да се избегне, ако се налива по-малко от бульона в тигана и парчетата се държат в него до изпаряването на бульона.
 Пръжнатите езичета се прехвърлят в малка тенджерка.
 Е те тука и гвоздейчето на програмата или малкия пиниз. Нали главата (или две даже) чесън е запазена - изважда се сърцевината на чесъна и се прави нещо като паста като се намачква с вилица. 
 Когато всички филийки са пръжнати и вече са в тенджерката, се осоляват и опиперяват с черен пипер. Заливат се с остатъка от маслото в тигана и с чесновата паста. Разбъркват се добре и са готови за сервиране. Предпочитам ги и ръснати с някаква зелентия като смес от магданоз и копър.
  Много обяснявах, но всичко става бързо и лесно. 
 Става невероятен. Хем се топи в устата, хем си иска подходящото питие.

3 коментара:

  1. Страхотен е! Браво на майстора!!! Не е толкова бързо, защото време отнема варенето и хладилника, а и чесновата паста. Но си заслужава. Страхотно мезе!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, те вкусните аботи стават бавно, но си заслужават, нали?

    ОтговорИзтриване