събота, 27 януари 2018 г.

Овнешко с дюли

 

 Няма да обяснявам колко вкусно и полезно е овнешкото, а само констатирам, че е доста пренебрегвано. Дори и по магазините трудно се намира. Налага се да ходя до специални магазини, за да се снабдя с него. Затова като намеря хубаво овче се запасявам и си съхранявам във фризера.
 Доста хора не го харесват заради специфичната му миризма. Гарантирам, че при добро приготвяне я няма, а за вкуса няма да говоря - шиш кебап, кюфтета, че и пържоли, сготвено. Има толкова много начини да бъде сготвено, а този който предлагам с дюли го прави невероятно (Дзверски) вкусно.
 След това предисловие преминавам към начина на направията.
 Количествата са ориентировъчни като за 4-ма човека.
 Необходими са около 800 грама овче месо; 1 глава лук и 3-4 скилидки чесън; 1 или 2 моркова; 1 голяма или 2 по-малки дюли; 1-2 с.л. олио; сол и черен пипер на вкус, както и 1/2 лимон.
 Изпълнението е сравнително лесно и не отнема кой знае колко време, освен малко търпение.

Месото се нарязва на големи късове - по около 150 гр, измива и подсушава.
В тенджерата се загрява малко мазнина - 2-3 с.л. и парчетата месо се пущат едно по едно и се запържват до промяна на цвета. Ако се пуснат всички наведнъж, месото няма да се запържи, а ще започне да се задушава и няма да се получи добър вкус.Самото месо си има достатъчно мазнинки и затова 1-2 с.л. олио са напълно достатъчни.
Когато месото промени цвета си и стане леко кафяво при него се пущат ситно нарязаните лук и чесън, и след 2-3 минути нарязаните на колелца моркови.
Налива се топла вода, колкото да покрие месото, пущат се нарязаните на едри късове дюли. 
Дюлите само се почистват от семето и натъртвания и др.п. 
Добавя се половинката лимон (не е задължително, но променя вкуса към много по-добър). Силата на котлона се намаля на 1/2 и се оставя да къкри около 40-45 мин. Готово е когато боцнеш с ножа в месото и той прониква с лекота. Подправя се със сол и черен пипер в края на готвенето - някъде около 40-а минута.
Не са необходими други подправки - дюлите и лимонът са дали всичко от себе си.

Как ще се сервира е въпрос на избор.

Може месото да се накъса, дюлите да се нарежат на ситно.
Може да се притиснат леко и да станат като пюре и сосът на ястието да се сгъсти.



Сервирането си е направо въпрос на мерак. На първата снимка е и с лимона.

По-важното е, че ястието става страхотно, месото се топи и всичко е толкова вкусно, че нямам думи да го опиша.
Чашката питие е задължителна.
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар