събота, 27 януари 2018 г.

Патладжанена фиеста


 Вчера на едно единствено място на пазара мярнах патладжани и изведнъж ми се прииска да направя нещо за хапване с тях. Предишните дни имаше на куп сергии, а сега само на една - дори и цената от 3,50 лв/кг не ме спря. Бях се навил да ги пекна на грила и да направя патладжанени рулца. И докато се чудех какво още да купя, реших да ползвам наличните продукти в къщи и да импровизирам.
 Та така се стигна до това простичко и много вкусно ястие, което в никакъв случай не бих нарекъл гръцка мусака.
 За 4-6 порции (тавичка 18-24 или 20-26 см) са необходими 2 големи патладжана (около 700 грама), ако са продълговати още по-добре; 1 буркан (компотен) домашни нарязани домати (може и консерва); 1 глава лук и 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно; 2-3 стръка пресен лук; около 300 гр. смляно месо (кайма); около 250 грама моцарела и 100- а грама кашкавал, 2-3 с.л. олио. За овкусяване - сол и черен пипер на вкус; риган или босилек.
В интерес на истината ползвам микс от сушени зеленчуци, които си правя през лятото и 2 с.л. от него са напълно достатъчни за овкусяване.

 Изпълнението е лесно и сравнително бързо:

Патладжанът се нарязва на тънки ивици по дължина и леко осолява и оставя да се оцеди.
В това време се прави доматения сос: в тигана се загрява олиото и в него се запържват лука и чесъна за кратко и се сипва буркана с доматите. Вари се 10-а минути до леко сгъстяване на доматения сос. Като в края на варенето се слагат подправките, сол и черен пипер на вкус.

На дъното на тавичката се слага малко от доматения сос, нарежда се ред подсушени патладжани. Върху тях в едната половина на тавичката се слага половината от каймата, а в другата половина- нарязаната на ивички моцарела. Пак половината количество. Залива се с няколко лъжици доматен сос. И се ръси с част от ситно нарязания зелен лук. Сетне пак ред патлаждани и същите продукти. Завършва се с патладжани, които се заливат с последната част от доматения сос.
Най-накрая се нареждат парченцата кашкавал. Това е защото ме домързя да го настържа.
Тавичката се завива с фолио и заминава на 200С загрята фурна. Пече се така около 1 час. След това се вади, внимателно се маха фолиото и връща вече на 180С за около 30-а минути. Ако се ползва вентилатор - за 10-15 минути. Пече се колкото да получи хубав загар отгоре.

Ястието е готово, ухае ароматно.
В топъл вид е страхотно, но изстинало ми харесва повече (ако остане, разбира се).

Приготвя се сравнително бързо - 15-20 минути, а времето за печене не се брои. 

Не е много фотогенично, но е страхотно вкусно. И най-доброто е, че носи импровизации - в случая в една тава, две различни ястия. Продуктите могат да са различни, важни са само патладжана и доматения сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар