сряда, 10 януари 2018 г.

Патешки дроб в пенливо вино


 За патешкия дроб може да се говори само с добро - много е вкусен и не е капризен за приготвяне.
 За съжаление, не съм виждал да се продава пресен, а само дълбоко замразен. Това да му е бедата ...
 За приготвянето са необходими патешки дроб, масло, щипка черен пипер и сол, както и 1 чаша пенливо вино (за предпочитане сладко или полусухо).
 В изпълнението няма нищо сложно:

След размразяването с остър нож дробът се почиства от ципи и разни и други неща и се оформят сравнително еднакви парчета. Отделеното не се изхвърля (ще влезе в работа за друго). След това дробът поне за час два се изкисва в хладка вода, която се сменя поне един два пъти. Чак тогава се слага за поне толкова време в прясно мляко. Следва добро подсушаване с домакинска хартия. По желание може да се измие преди това, но не е необходимо.
В тиган се слага бучка масло и след загряването му дробът се пържи за кратко (буквално по 2-3 мин) - колкото леко да промени цвета си като се обръща. Сега е моментът за пипера и солта - на вкус. Сипва се виното и се изчаква  максимум 2-3 минути и дробът се вади в затоплена чиния. Сосът в тигана може да се довари до сгъстяване.
Дробът може да се сервира, както е приготвен, може да се сервира и полят с приготвения сос и обилно поръсен с копър или друга зелентия.
Дробът, приготвен по този начин остава крехък и много вкусен.
Страхотно предястие.
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар