сряда, 4 октомври 2017 г.

Паниран свински мозък


Доста хора се отнасят с предубеждение към субпродуктите, особено към телешкия или свински мозък, докато при мен не е така - харесвам го и колкото пъти видя в магазина, изобщо не му се замислям. Дори вземам и за резерв за замразяване, макар че предпочитам пресния.
То няма и какво толкова да обяснявам как се прави паниран мозък, но този бе изпълнен по един по-различен начин и затова споделям.
Необходими са: свински мозък, брашно (обикновено и царевично по равно), яйца, сол и черен пипер.
Количества не давам, но за двама трима човека 500 гр. мозък са достатъчни.
Изпълнението е лесничко:
Пресният мозък се измива, нарязва на хапки с желана големина (опичства се при нужда от ципи и др.п.) и слага в купа с хладка вода с добавка на ябълков оцет или лимонов сок. 
Нека да си постои така поне час с цел да се отмие остатъчната кръв в него. 


След това леко се подсушава и прехвърля в съдина, в която е разбито едно яйце с щипка сол. Нека да си се "маринова" така за час.
В друга съдина се смесват двата вида брашно с добавка на черен пипер и сол на вкус. 
Хапките мозък се вадят от яйчената смес и хубаво се овалват в брашното и нареждат върху кухненска хартия и оставят така за 20-а минути докато брашното леко подсъхне.
Пържи се в силно загрята мазнина (като след загряването силата на котлона се намаля с 1/3) като преди пущането в мазнина всяка хапка се топва отново в разбито яйце. 

Когато хубаво се зачерви, значи е готов и се вади върху кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина.
Сервирам го направо така без всякакви добавки и украшения, но това не пречи и да бъде украсен по желание.
Наздраве!


Няма коментари:

Публикуване на коментар