събота, 14 октомври 2017 г.

"Кръчмарско мезе" със свински уши


 Нямах намерение да пиша отново за свинските уши - за тях вече съм писал, но този път се получи едно разкошно мезе от тях, което не мога да не споделя:
 Попаднах тези дни в кварталната месарница на страхотни свински крачета (по 1,49 лв за кило), добре почистени и бая големички и чак с парчета месо. А до тях се мъдреха и едни ушета. Направо си бяха ушища, защото два броя надхвърлиха с малко килото (5,40 лв за кило). Та купих и тях.
 Нарочно няма да давам количества всеки може да си определи сам колко ще се хапват, но все пак за да се получи ястието са необходими свински уши, поне едно свинско краче и подправки.
 Ушите и крачето се измиват добре и слагат в мултитенджерата (или пък тенджера под налягане, но такава не ползвам). Заливат се с вода поне два пръста над тях. Добавят се сол на вкус, лист два дафинов лист, по няколко зрънца бахар и черен пипер; цяла главичка чесън (без да се бели, само почистена); една глава лук; Носи и други зеленчуци и подправки - въпрос на желание.
  В мултитенджерата ми на Програма "Варене" се варят на два цикъла (по 25 минути е всеки) и направо се разкапват.

 Като ги боцнеш с вилицата, трябва да потъва в тях като в масло, а на крачетата месото само да си пада от костите.
 Оставят да добре да поизстинат в бульона от варенето.
 Така най-добре поемат всички аромати.

 Ушите се нарязват на парченца с желана големина. Крачето се обезкостява и част от месото или всичкото се смесва с ушите.
 Прехвърлят се в саханче (или подходяща съдина - порцеланова купа), която е леко намазнена и са сипнати 2-3 с.л. от бульона от варенето. Пробват се за вкус като при нужда се добавят сол, черен пипер, 2-3 скилидки пресован чесън и малко лютив червен пипер. 
 Пекат се на предварително загрята на 180 С фурна за 10-а минути. Вади се съдинката, обилно се поръсват с настърган кашкавал (или друго твърдо сирене от рода на чедър, гауда и т.н.) и се дозапича до леко зачервяване на кашкавала.
 Простичко и направо истинско кръчмарско мезе за доброто питие - кой каквото харесва.
 Дзверска вкуснотия.
 Да ни е вкусно и Наздраве!

6 коментара:

  1. Потвърждавам,че е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  2. с две ръце се подписвам под това твърдение. Па и доста пийване си иска

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко е много хубаво и изглежда вкусно , само дето е искаш да издадеш координатите на кварталната месарница !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-хубавите и евтини уши съм купувал от "Мелмак" край Сливен

      Изтриване