събота, 30 септември 2017 г.

Пържен крехък свински черен дроб


Става дума за най-обикновен пържен свински черен дроб. Какво толкова всеки си има начин, няма уж тайни и секрети, а доста често става като подметка. Има си начини това да се избегне и ще споделя един от тях, който работи наистина и дава страхотен ефект.
За приготвянето на телешки или свински черен дроб съм писал доста, но този начин е различен и затова ще го споделя.
За двама човека са необходими около 500 грама свински черен дроб, една чаена чаша кока кола, както и олио за пържене.
Изпълнението е елементарно:

Дробът се нарязва на филийки с дебелина около 2 см и се почиства от ципи, вени и др.п. Изкисва се за около 1 час в студена вода и сетне се залива с кока колата за още 1 час. Сетне парчетата се подсушават добре с домакинска хартия - почти до сухо състояние.
По желание могат съвсем леко да се ръснат с царевично нишесте и след като престоят малко, са готови за пържене.
Не го правя, защото и без него става страхотен.
В тиган се загрява олио (поне 1,5 см), слага се 1 ч.л. сол и парчетата дроб се пържат на партиди буквално за по 2 мин. от всяка страна- колкото леко да се зачервят.
Много е важно да не се препържат.
Вадят се върху кухненска хартия и се опиперяват с църно пиперче.

Става страхотно крехък и Дзверски вкусен.
Може да се поднесе с картофена салата, а в случая и карамелизирани круши - изпържени в мазнината от дроба.

Страхотно хапване или мезе.
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар