вторник, 6 юни 2017 г.

Пресни картофки с прясно мляко на фурна


 Нещо много вкусно и лесно за изпълнение. Наподобява картофен огретен, но не съвсем.
  Необходими са пресни картофи, няколко стръка зелен лук, прясно мляко, сирене, копър, сол и черен пипер. Нарязан на тънки ивици кашкавал и при желание да се направи заливка - няколко яйца (по едно на човек).
Нарочно не давам количества - всеки може да си прецени за колко човека ще се прави и колко са ящни.
Все пак ориентировъчно: 1 кг пресни картофи; около 3 ч.ч. прясно мляко, поне 150 грама сирене и 100-а грама кашкавал.
 Изпълнението е от лесно по-лесно:
Пресните картофи се измиват много добре, без да се чистят (ако са много пресни) или кожичката леко се изстъргва с тъпия край на ножа.
Картофите се нареждат на един ред в подходяща тавичка. ако има по-големи, могат да се нарежат по на две половинки. Леко се осоляват и опиперяват и заливат с 2 ч.ч. прясно мляко и заминават да се пекат във фурната на 180С за около 20-25 минути.
В това време сиренето се натрошава и смесва с нарязания копър и останалата чаша прясно мляко.
Тавичката се вади от фурната, картофките се разбъркват и заливат със сместа от мляко и сирене. Нареждат се и резенчетата кашкавал и се дозапича за още 15-20 минути (или до готовност на картофите).


  При добро желание към сместа от прясно мляко и сирене могат да се чукнат и яйцата, да се излее в тавичката, да се разбърка и запече до готовност.


  Поднесени с кисело мляко или домашна млечна майонеза, са страхотно леко и вкусно ястие. 
  П.П. Става много по-бързо, в рамките на 20-а минути, ако картофите са предварително сварени.