петък, 9 юни 2017 г.

Маринован млечен чесън - полезно предложение


 Колко е полезен и чудотворен е чесънът няма да обяснявам. Няма и да обяснявам колко по-вкусен е млечният чесън, какъвто сега има в изобилие. Само казвам, че е страхотно мезе... :)
 И тъй като не е публикация, а просто едно полезно предложение само ще кажа, че за целта ползвам малки бурканчета от детско пюре или бурканчета от лютеница ( с обем около 350 мл).
 Чесънът не е необходимо да се чисти, а само се начупва на отделни скилидки, които се пълнят в бурканчетата. 
 Впрочем, предпочитам да го почистя от люспите, тъй като сетне ми е по-лесно, па и ги употребявам за овкусяване на зехтин.
 Когато се ползват по-големите бурканчета, във всяко бурканче се слага по една чаена лъжичка с връх сол и захар и по две с.л. оцет. Долива се с преварена и леко топла вода. Добавят се 2-3 зрънца черен пипер, един аспирин и се завършва с една клонка копър. Затварят се. Три-четири дни стоят на лесно място, като от време се обръщат.
 Прибират се на хладко и са готови за употреба.

 Малко пояснения: 
*много хора, предварително варят маринатата (сол, захар, оцет, вода), което при слагането на аспирин намирам за излишно и не го правя.
*някои стерилизират бурканчетата за няколко минути. И това не съм правил. 

 И в общи линии това е базовият вариант. Количествата на захарта или оцета могат да се променят в зависимост от предпочитанията.


Тук на снимката е чесънче от миналата година, в което вместо захар е сложен мед и за по-пикантен вкус - една чили паста. То и затова изглежда леко мътничко ... :) Ама е невероятно на вкус.

3 коментара:

  1. Впрочем, предпочитам да го почистя от люспите, тъй като сетне ми е по-лесно, па и ги употребявам за овкусяване на зехти.как по точно става?

    ОтговорИзтриване
  2. Ето тука съм писал как се овкусява зехтин - има десетки варианти
    https://batimiti.blogspot.com/2017/06/blog-post_9.html

    ОтговорИзтриване
  3. или потърси в търсачката на блога и напиши - как да овкусим зехтин

    ОтговорИзтриване