вторник, 9 май 2017 г.

Майонезена марината за месо с малко алкохол


 Много често преди печене се налага месото да бъде мариновано с цел да се овкуси по-добре, да се окрехкоти и т.н.
 Обикновено късовете месо се посипват с подправките (сол, черен пипер, червен пипер, кимион, млян кориандър и т.н.), слага се горчица, алкохол и задължително олио и хубаво се омесва.
 Този път бе ред на едни свински ребра, които трябваше да се пекат на фурна. Бях се наумил да ги пека в майонеза, както често правя по този начин свинско.
 Тъкмо бях поръсил ребрата с черен пипер и ми хрумна хрумка, която веднага бе реализирана:
 В купата на пасатора налях 50 мл алкохол (водка и/или бърбън, може и малко узо), 1 -2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сол, 1 с.л. горчица и 200 мл олио;
 Желателно е да се сложат и останалите подправки - черен и червен пипер, кимион, риган и т.н. (от което в случая нямаше нужда).

 С пасатора се процедира както при правенето на домашна майонеза и за 30-а секунди се получи алкохолната майонезо-марината с консистенция както се вижда на снимката.

  В подходяща емайлирана ли стъклена съдина се слага месото (ребрата), изсипва се и "майонезата", добре се разбърква и заминава в хладилника за една нощ.
 След това парчетата ребра леко се "зачистват" с ръка от излишната "майонеза", прехвърлят се в подходяща съдина и се пекат във фурната.
 Ако става реч за месо на скарата се процедира по същия начин или се нанизва на шишчета и т.н.
 Резултатът е винаги крехко и вкусно опечено месце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар