събота, 27 май 2017 г.

Коприва със сирене и яйца


 Едно пролетно ястие с привкус на Бабините рецепти. 
 Необходими са за 3-4 порции: 
3-4 стръка пресен лук и един стрък пресен чесън, коприва - 5-6 шепи, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. пилешки бульон (или топла вода); около 150 грама сирене (за предпочитане е овче), по едно яйце за порция, сол и черен пипер на вкус.

 Изпълнението е лесничко:
Стръковете лук и чесън се нарязват на ситно и запържват в малко олио.
В това време копривата се измива и попарва с вряла вода за няколко минути. Изцежда се, нарязва се на ситно и се добавя при лука. След 3-4 минути се слага брашното и налива бульона. Нека се повари така 5-6 минути.


 Слагат се и натрошеното на едро сирене, солта и черния пипер. Добавят се и яйцата. Тиганът се покрива с капак, а котлонът се изключва. 


Когато яйцата се "забулят", ястието е готово.
С много широка шпатула се прехвърлят порциите по чиниите.

 Ако се сложи малко повече брашно - 2 или 3 с.л. си става направо каша с коприва, сирене и яйца. На кой както му харесва.


Приятно хапване с чаша питие.