събота, 13 май 2017 г.

Пуешко на жулиенчета със зеленчуци


  Наред със свинското и агнешкото в къщи пуешкото е почти единственото месо от хвърковато, което се хапва (няма да пиша тиради против пилешкото по магазините, споко). 
 Как да го поевтиним съм обяснявал вече и няма да се спирам на това.

  За поне 4 порции са необходими:
  около 600 грама пуешко; 3-4 моркова; по 1-2 червена и зелена чушки; може и една тиквичка, няколко гъбки - изобщо що за зеленчук се намира в къщи и душата иска;
   за овкусяване: сол и черен пипер на вкус; малко зелентия (магданоз или копър) за поръсване;
  по 1 с.л. масло и гъша мас; както и по 1 ч.л. мед и царевично нишесте

 Изпълнението е просто,лесно и отнема не повече от 25 минути.



 Пуешкото се нарязва на продълговати жулиени и се слага в тиган върху загрят котлон. Залива с вода или бульон колкото да го покрие като се добавят и маслото и гъшата мас.
 Докато водата изври и месото остане само на мазнина и започне да се пържи, зеленчуците се почистват и нарязват на жулиени.



  Когато месото остане само на мазнина и започне да се пържи, последователно се слагат зеленчуците - моркови, чушки и т.н. Запържват се при разбъркване буквално за по 2-3 минути (целта е само да се задушат леко и да останат хрупкави). 
 Следва осоляване и опиперяване. Слага се лъжичката мед и веднага след това царевичното нишесте размито в малко водичка. Така хем леко се карамелизират продуктите, хем се глазират.
 Буквално им трябват 2-3 минути и ястието е готово. Поръсва се със зелентиите и е готова за поднасяне.
 Бързо, лесно и вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар