четвъртък, 4 май 2017 г.

Бабиният фасул или фасул по македонски с екстри
 Това е резултат на един спор от преди няколко дни: ставаше дума за фасул на фурна и споделих, че навремето Баба го печеше и накрая обилно го наръсваше с натрошено сирене, овче, разбира се. Бе ми бе заявено, че това всъщност е фасул по македонски, че биля и в две разновидности - с настъргано и с натрошено сирене.
 Така и не разрешихме спора - Баба го била правела по "македонски", ама не знаела, че е така и автентичната рецепта за фасул на фурна със сирене си била македонска.
 Не знам дали е така - този фасул съм го ял по този начин още като дете и то преди да съм чул, че има македонци.
 Както и да е - много се разпрострях и досега да го бях приготвил вече.
 Като се ползва една малка хитринка - направо готов сварен боб от буркан, си е много лесен и бърз вариант.
 
Нарочно не давам количества - един или два буркана готов сварен боб; обелени и настъргани домати; лук (може и пресен); моркови на кубчета; чесън; доматено пюре; черен и червен пипер; задължително джоджен, но може и чубрица и риган. Сиренето е задължително - колкото повече, толкова по-добре.

Изпълнението става буквално за минути: Фурната се включва на 200 С, а в силно загрят тиган последователно се запържват лука, чесъна, морковите, чушките, червения пипер и се добавя фасула от буркана. Следват доматите и/или пюрето, подправките.
Всичко се прехвърля в тавичка (или ако тиганът е пригоден за това направо с него) и пъха във фурната за 10-а минути. Поръсва се с натрошеното сирене колкото да се запече леко.


 За разкош могат да се чукнат две-три яйца и да се подържат във фурната колкото да се забулят. Е, те това е моят Бабин вариант на фасул по "македонски". Ако му бях добавил и наденицата (каквато този просто нямаше), щеше да бъде Дзверската версия, а не Бабината.

 Вкуснотията е неописуема.

 Приятен апетит и наздраве!