четвъртък, 9 март 2017 г.

Лесни кюфтета на фурна


Едни страшно лесни и бързи кюфтета, които стават дзверски вкусни.
Правят се буквално за минути и най-трудното е търпението да станат готови и сервират на масата.


Необходими са:
1 кг кайма (собствено смляна във вид по желание - телешка, свинска, смес, но може и хубава от магазина). Предпочитам - свинско и телешко 60:40%. 
За подправяне: сол на вкус -около 15 гр. на кг (ако каймата не е била осолявана), 
по 1 ч.л. черен пипер, чесън на прах и кимион; 
1 ч.л. чубрица или риган (по желание)
1 голяма глава лук, нарязана на много ситно; 
50 мл бърбън или някакъв друг алкохол; 

Приготвянето е лесно:
Каймата се омесва с всички подправки и се оставя да си "почине" поне час. 
Сетне тавичка се намаслява леко (с около 1 с.л. олио).
С ръце, които се топят в ябълков оцет се късат парчета от каймата и оформят топчета с големина по желание (моите са около 80 гр.), и се нареждат в тавичката. Излизат 12 броя като и три са доста за един човек. 
Във всяко топче се "скрива" по бучка масло (мъничка) или пък парченце кашкавал. 
Пекат се на 200С във фурната - до хубаво зачервяване - около 35-40 мин. 
По някое време могат да се обърнат. 


Като се извадят, с отделената мазнина в тавичката може да се направи някакво сосче ...
   

 Вървят си с всякаква гарнитура, на в момента най-подходящо им е кисело зелце.
  Важното е, че времето за цялата подготовка отнема максимум 15-а минути.

  П.П.
  Имам и един друг вариант, в който ги правя и тогава си стават направо с гарнитурата:


  Сварени и обелени картофи се нарязват на шайби се подлагат под кюфтета.
  Е те тогава всичко става Дзверска вкуснотия.

 Наздраве!