неделя, 12 февруари 2017 г.

Осмянка с праз по селски Пърженото свинско, ама не изобщо свинско, а онова специално месо с праз е едно от любимите хапвания от детството и е свързано с коленето на прасето, с печката на дърва и огромния калайдисан тиган на Баба - от онези с желязната права дръжка. Стояхме малчуганите до печката с комат хляб от фурната и все гледахме да го топнем в цвъртящата мазнинка и да отмъкнем и мръфка ...
 Осмянка е онова месо под гърдите на прасето - откъм корема - хубаво и шарено, умерено тлъсто. Именно то се пържеше за колячите на прасето, които засядаха около синията и тиганЯ с кани червено вино ...
 Е май това вече го няма. Както няма и осмянка, а има бекон ...
 Няма да давам количества, защото всичко зависи за колко народ ще се прави.
 Необходими са осмянка, парче сланина, сол и черен пипер, праз - колкото повече толкова по-добре (но на кг месо поне 1 голям стрък или 2 по-малки), както и червено вино.
 Изпълнението е простичко - като всички манджи на село.
 Сланинката се нарязва на произволни парченца (но не на ситно) и се хвърля в загрятия тиган. Пържи се докато си пусне мазнинката и започне да се зачервява. В този момент се слага и нарязаната осмянка - също на произволни парчета (поне 2-3 см) - кой ще си играе да реже на правилни кубчета. Като се позачерви месото, се слага и нарязаният на по-едро праз, както казваше Баба - нарязан джаста праста. Когато омекнеше празът, сол и черен пипер на вкус. И чашка вино - готви се докато отново остане на мазнина.
 Не се слагаше нищо друго - ни червен пипер, ни други миризми, нищичко - просто да се усеща вкуса на прясното месо.
  
 Сега - в "модерното" време предварително мариновам месото в малко червено вино и подправки - черен пипер и кимион.
 След изпържването в мас запичам за малко във фурната.
 Всякакви други неща - яйца, кашкавали и т.н. са глезотии ...Поднесена с домашни чеснови пърленки, е невероятно мезе към питието.

Прави се бързо и лесно и си е истинско нашенско ястие ...