понеделник, 27 февруари 2017 г.

Руладини от телешка кайма



Нещо простичко, но много вкусно и ефектно.
Необходими за 5-6 порции са:
1 кг телешка кайма, но може и всякаква друга
1 голям картоф (обелен, настърган на ситно и изцеден или пък сварен и пасиран) (може да се замени с две накиснати в мляко филии хляб без корите)
1 яйце
по 1 ч.л. черен пипер и кимион, сол на вкус
1 ч.л. суха чубрица или риган
за плънката:
4 сварени яйца 
3-4 кисели краставички, нарязани на ситно
няколко маслинки обезкостени и нарязани на ситно
70-а грама кашкавал, нарязан на ситни кубчета
(може и някакъв изостанал колбас в хладилника)
Изобщо плънката носи всякакви вариации

Изпълнението е лесно:
Каймата се омесва с картофа, яйцето и подправките. 
1/3 от нея се отделя. 
Сварените яйца се обелват и нарязват на четири. 
Отделят се толкова четвъртинки, колкото руладини ще се правят, т.е. 6.
Останалите яйца се нарязват на кубчета, смесват се с останалите нарязани продукти за плънката и заедно с отделената 1/3 от каймата се омесват добре. Тук по желание може да се добавят и други подправки (добавих малко лютив червен пипер).



Най-лесно се работи като всеки вид кайма се раздели на по 6 равни топчета.
Четвъртинката яйце се обвива с каймата с плънка така че да се получи продълговато парче като кебапче. Каймата се оформя като питка и с нея се обвива "напълненото" парче.



Намазват се с олио и се подреждат в намазнена йенска тавичка.


Слага им се малко водичка - колкото леко да покрие дъното - в случая 2-3 с.л. желиран бульон.
Тавичката се затваря с капака и заминава във фурната на 170С. Пече се около час. Към края на печенето капака се маха, руладините се обръщат, а изтеклият сос се отделя и се връща обратно във фурната за 10-а минути.
В това време от отделения сос от печенето се забърква на бърза ръка едно сосче с царевично нишесте или леко препечено брашно. Може и да се направи направо гъбено сосче, каквото не направих поради липса на гъби.



Руладините се заливат със сосчето и поднасят. Вървят си с картофено пюре и хубаво питие.
Приготвят се бързо - има няма за 20-а минути, а стават невероятно вкусни.