събота, 4 февруари 2017 г.

Хляб с кисело мляко - за двама


Много лесен домашен хляб с минимум съставки и направо без месене, па направията му отнема буквално 5 минути.
Без да навлизам в подробности, но се получи съвсем случайно - бях тръгнал да правя едно, а стигнах съвсем до друго.
Та накратко:
Необходими са
1 кофичка от 500 мл с брашно, което излиза 300 грама
1 кофичка кисело мляко от 400 мл (без 1-2 с.л.)
1 ч.л. суха мая - примерно 5 грама
2 с.л. олио
Изпълнението е от просто по просто:
В купа се изсипват брашното и маята, разбъркват се и се сипва почти цялата кофичка кисело мляко. Бърка се с дървена лъжица - буквално 2-3 минути, докато се смесят съставките и стане тесто. Слага се олиото, разбърква се буквално на 2-3 и в този момент за първи и единствен път се намесват ръцете ни.

Мекото тесто се взема и се прехвърля в силиконова форма за печене на кекс (моята е 22х10х7 см). Прехвърлянето може да стане и с лъжицата и само да се разравни във формата.
Може и в друга форма, но поръсена с брашно да не залепва
Оставя се да втасва на топло докато удвои обема си. Могат да се ползват и разни трикове - например да се сложи в друга съдина с топла вода, или пък във фурната - на 50С или върху радиатора за малко и т.н.


Пече се в предварително загрята фурна на 200С до готовност. За около 40-45 минути е готово хлебчето - познава се по коричката - става твърда и леко кънти при чукване.


Пекох го и във втори вариант - формата се покрива с алуминиево фолио. Фурната се загрява на 230С и в нея се слага на дъното купа с вода. За около 30 мин. е готово като в последните 5 минути се маха фолиото.
В този вариант коричките станаха малко по-твърди, но вътрешността е пухкава и мека.


Още топло топло, поднесено с прясно сиренце е направо върховен този хляб за двама.
Ама защо за двама - ами защото на двама, които почти не ядат хляб, си го хапнаха на едно сядане...