понеделник, 27 февруари 2017 г.

Кисело зеле с шишчета



Нещо от поредицата "бързи рецепти", което се подготвя буквално за няколко минути, готви се бързо и става страхотно вкусно.
Необходими са 4-6 порции:
1 кисела зелка
500 грама свинско (от бута, плешката, а за предпочитане - от гърдите), нарязано на кубчета като за шишчета
4-5 скилидки чесън
2-3 с.л. свинска мас или друга мазнина за готвене (но свинската мас най си върви с киселото зеле - те са си в симбиоза)
1 ч.л. черен и 1 с.л. червен пипер - или на вкус 
1 ч.л. риган (ако се замени с ким зърна, ще стане направо по немски, но тази подправка при нас не е много позната за киселото зеле, въпреки че на мен ми допада)

Изпълнението е направо елементарно и дори не може да отнеме 10-а минути:
Свинското се нарязва на кубчета като за шишчета, овкусява се с черен пипер и се оставя да си почине.
В това време киселата зелка се нарязва на ивици.
В купата на мултитенджерата се слага киселото зеле, нанизаните вече шишчета (за предпочитане е да се ползват онези по-късичките), маста, подправките. Сипват се по 1/2 ч.ч. разсол и топла вода.
Кукъра се включва на програма "яхния" (stew) и след 20 минути ястието е готово.
Може да се приготви и в тенджера под налягане.


Става изключително бързо и вкусно.
Ако има повечко сос, вместо да се сгъстява с брашно, просто може към ястието да се добави 1/2 ч.ч. булгур.


Става още по-вкусно.