понеделник, 13 февруари 2017 г.

Най-лесните зелеви сарми в гювеч

 


 Това са най-лесните и най-мързеливи зелеви сарми, които съм правил. И по-скоро не може да се нарече рецепта, освен полезен съвет за бързата им направия.
 Преди да започна, само ще кажа, че не обичам да правя сарми заради голямата врътня около тях, макар че иначе ги обичам и си ги хапвам с кеф.
  Необходими са: зелеви листа, тънка (а защо не и дебела) сурова наденица, ориз, черен пипер и чубрица или джоджен. Може да се добави и малко ситно нарязан лук.
  Количества не посочвам, защото всичко зависи от количеството, което ще се прави...
  Изпълнението е направо елементарно: 

 Зелевият лист се рязва под формата на триъгълник.
 В широкия край се слага парченце сурова наденица резнато с дължина 3-4 пръста, сипва се лъжичка ориз, ръсват се малко от подправките и се навива сармата. 
 Така се процедира с цялото количество ...
 Изрезките от зелето се слагат на дъното на гювеча, а отгоре се нареждат сармите.

Сипва се 1 ч.ч. разсол и 1 ч.ч. вода, колкото да се покрият сармите.
 Отгоре им се слага парче овкусено месо (може само да се покрият с чиния или със зелеви листа) и гювечът заминава във фурната на 150С поне за 2 - 2,5 часа.
 В общи линии пекат се готовност.



 Резултатът страхотни зелеви сарми, приготвянето на които отнема 15-а минути... и в добавка и добре опечено месо.

  Вместо с наденичка може да се направи с овкусена кайма, която просто се смесва с ориза и подправките.

  Бързо, лесно и вкусно!