петък, 10 февруари 2017 г.

Питки (за) - хамбургер


За пореден път показвам нещо, което в никакъв случай не е рецепта, а е просто полезно предложение (хитра идея), да се приготви нещо вкусно за хапване за закуска или пък да се направят сандвичи - бургери и т.н.
За направата на тези питки-хамбургери е необходимо тесто- домашно приготвено, за което вече доста съм писал, а също така и шунка, нарязана на ситни кубчета - примерно 20 % от теглото на тестото (на 500 грама тесто -100 грама шунка).
Нарочно няма да давам количества - всеки може да прецени какво количество тесто му трябва като знае, че за една питка отиват около 60 грама тесто.






В готовото тесто се слагат се слагат кубчетата тесто и добре се омесват.









Оставя се да втасва.
В това време фурната се включва на 180С да се загрява, а тавата се застила с хартия за печене.






С намазнени ръце се откъсват топчета малко по-големи от голямо яйце, оформят се на питки и се нареждат в тавата. Нека да се постоят така 20-а минути.
Намазват се с яйце или с прясно мляко с малко олио.




Могат леко да се цепнат отгоре и поръсят с брашно.

Въпрос на предпочитание.






Пекат се около 30-а минути до хубаво зачервяване.

Сетне се вадят от тавата, напръскват с водичка и завиват с кърпа.

Нека да си починат 15-а минути така.



Питката-хамбургер е готова. Може да бъде резната и напълнена с какво ли не.
Но и така е страшно вкусна.
Освен шунка може да се добавят и други любими неща - кашкавал, сирене и т.н.
Невероятно вкусни стават!
Приятно хапване!