събота, 7 януари 2017 г.

Лесно домашно "сирене" втора част


Хванах се с това лесно домашно "сирене" и нали съм си инат, реших да изпробвах различните варианти и как става.
Направих първата публикация, водейки се изцяло по това, което видях в телевизионното предаване и което съм чел из разни руски сайтове.
Получи се нещо много вкусно, което определено с уговорка бих нарекъл "сирене" и то по една единствена причина - не му действат млечно-киселите бактерии, не зрее във времето, а е един вкусен продукт за бърза консумация.
Нямаше да съм си аз, ако не бях решил да пробвам и с готово купешко мляко.
Много добре знам, че то е минало процес на пастьоризация и на хомогенизация. Знам, че от него не може да се прави домашно сирене. И въпреки това ....
Та минах през кварталния магазин, купих 1 л. прясно пастьоризирано мляко в пакет, 1 кутийка заквасена сметана 200 гр и 1 кофичка кисело мляко. Яйца си имам в къщи.
И така прясното мляко сложих в тенджерка да завира. В купа разбих заквасената сметана с 1/2 кофичка кисело мляко и 2 яйца. Млякото завря и добавих разбитите продукти. 

 
Всичко вря заедно 20 мин. И никакъв ефект. Просто си стои едно такова леко сгъстено, но и на крем не става.



Сложих му 1 ч.л. лютив червен пипер на люспи и 1 ч.л. суха чубрица.

Все тая.... ври си и не ще да се коагулира.







Разбих още едно яйце с 2-3 с.л. кисело мляко и го сипнах вътре.

Слава Дяволу, започна да се пресича ....





Прецедих през цедилото и оставих да си виси около 30-а минути.

Получи се нещо като сирене.

Само че по-скоро приличаше на пресована извара.




На снимката се вижда онова предишното и това направеното с пастьоризирано прясно мляко.
Беше вкусно, но не бих го нарекъл "сирене".
Разликата е очевидна- едно е като сирене на вид и вкус, а другото ...

Извод: този млечен продукт, достоен заместител на домашно сирене, може да се прави с всичко друго, но не и с пастьоризирано мляко. Получава се нещо като изварен продукт за бърза консумация, макар и вкусен.
От описаните продукти се получиха точно 400 грама изделие, което никак не е малко.
Все пак трябва да се има предвид, че това не е истинско сирене и трябва да се консумира бързо. При него няма процес на зреене, на втасване и т.н. Всички млечно-кисели бактерии, които правят сиренето сирене, са "избити".
Мога само да допълня - не пробвайте този вариант, не си струва. В другия става направо идеално, макар за бърза консумация, а разликите са трудно отличими.
П.П. Докато го приготвях, ми се обади приятел, който е огромен сиренар и признат при това. Даде съвет вместо яйца в сметаната, да се разбие 1 ч.л. лимонтузу. Ефектът бил поразителен.
Ще пробвам и пак ще пиша. 
П.П. Считам, че и несполучливите опити трябва да се споделят, за да не "хлъзгаме" по разни съвети по ТВ, макар и от признати майстори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар