вторник, 31 януари 2017 г.

Патешки бутчета конфи



За технологията конфи и приготвянето на патешки гърди конфи вече съм писал подробно и затова тука ще бъда пределно кратък.
Необходими са патешки бутчета и гъша мас. 
За предпочитане е бутчетата да са повечко, колкото да запълнят съда, защото се разминаваме само с едно правене, а има за доста време и винаги могат да се извадят от хладилника.
Изпълнението е лесничко:

Патешките бутчета се почистват, измиват и подсушават.

Съвсем леко се осоляват.
Нареждат се в купата на слоукукъра, слага им гъша мас - около 1 буркан.
Включва се на първа степен и се забравят за поне 4 часа.
Проверяват се дали са започнали да се "разкапват" за това време.
Ако ли не, времето на "варенето" се удължава.







Готовите бутчета се вадят и тези, които ще се консумират веднага, буквално за няколко минути се запичат под грила във фурната - колкото да променят цвета си.


Останалите се обезкостяват, слагат се в буркани с винтова капачка, заливат се с мазнината и като поизстинат, заминават на дългосрочна почивка в хладилника.



Така могат да престоят в хладилника до 6 месеца със сигурност, без да променят вкуса си. Могат да се извадят и за няколко минути да бъдат на масата и да спасят положението.