вторник, 17 януари 2017 г.

"Баница" от кисело зеле


 Тази "баница" е един просто страшно лесен начин да се сготви едно невероятно вкусно ястие.
 Технологията на приготвянето е изцяло като на редена баница и затова няма да обяснявам много.
 Необходими са за 6-8 порции:
една кисела зелка, на която се отделят листата един по един и с остро ножче се изрязва дебелата жила от всяко листо
3-4 с.л. мас (че и повече)
1 ч.ч. ориз
1-2 глави😩чки лук, обелен и нарязан на ситно
4-5, че и повече скилидки чесън - също на ситно
1-2 моркова, нарязани на кубчета
400-500 грама печено свинско (изостанало от вчера - то и ме подтикна към направията на тази "баница" - нали свинско с кисело зеле си е класика)
ако няма такова - просто толкова от ребрата, плешката, нарязано на много ситно
(нищо не пречи и да се направи с кайма)
поне 1 ч.л. червен пипер (понеже ми харесва пикантно лютив)
черен пипер - 8-10 зрънца, прясно счукан
поне 1 ч.л. джоджен и толкова риган
1 ч.л. микс от сушени зеленчуци (винаги имам такива под ръка - овкусяват всяко ястие много подходящо)
резенчета сланина

 Изпълнението е лесно и сравнително бързо:


Започва се от печеното месо, което се нарязва на ситно.

Ако се прави с прясно месо, също се нарязва на много ситно. При наличие на сатърче може и да се понакълца малко.



В тенджера или голям тиган се загрява маста и последователно се запържват лука и чесъна, морковите, ориза, червения пипер и веднага се добавят 3 ч.ч. топла вода.
Последно се слага месото и след него подправките.
Ако месото е сурово - първо се запържва добре то, а след него лук и останалите неща, както е посочено.


Тавата за баница (32 см) се намазва добре с мас.

Нарежда се един ред зелеви листа, които леко да излизат по стените на тавата. Тук таме може да се сложат и парченца листа.




Върху зелевите листа се разстила от плънката.


Отново ред зелеви листа, ред плънка, ред зелеви листа - докато свършат продуктите.

Получиха се четири реда листа и три реда плънка.



"Баницата" е готова, нарязва се на квадрати и тавата се завива с алуминиево фолио и заминава във фурната на 170С за около 1,45 - 2 часа. За толкова време зелето омеква перфектно.



Тавата се вади, поръсва се с една идея червен пипер, върху всяко парче се слага по резенче сланина и се връща във фурната.

Пече се вече на 180С с вентилатор за 10-15 минути, колкото да се зачерви отгоре и да хване лек загар.

После нека да си постои малко - леко да изстине и е готова.



Сервира се на парчета с малко кисело мляко.

За питиетата не споменавам, те са задължителни.









Лесно и изключително вкусно.