петък, 13 януари 2017 г.

Джинджифилов крем (паста)


Наскоро попаднах в магазина на една джинджифилова паста - тайванско производство, цели 120 гр. бурканче за 4,80 лв. Нали сме си любители на пикантното, прежалих се... Оказа се много апетитна като лека добавка към печено месо, че и даже риба. Някак си подсилва апетита, придава един такъв по-особен вкус. Хапнахме го на бърза ръка като добавка към разни неща...

Това ми е втория път дет` намерих подобна - беше малко по-голяма разфасовка, но на "прИмоция" и пак на същата цена.

Всичко хубаво, ама не е за пенсионерския ми джоб - па и за 3-4 дни свършва.


Народът е казал - "сиромах човек, жив дявол".
Зачетох се по етикетчетата - джинджифил, сусамово олио, оцет, захар и няколко Е-та .... и бях до тук.
Днес ми е свободен ден и имах малко повече време и реших да се пробвам да я направя - купих си от пазара 100 грама пресен джинджифил за 0,60 лв и защо толкова да ми се чуди човек на акъла.
Та да си дойдем на думата:
Необходими са:
100 грама джинджифил - обелен и нарязан на доста ситно
3 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1 с.л. ябълков оцет
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. равна захар

Изпълнението е елементарно:

Всичко се слага в купата на пасатора и се пасира за около една две минути докато се получи еднородна маса с консистенцията на крем.

Страхотна вкуснотия и добавка към разни печени меса и др.п.

А да не казвам колко е здравословно!







Джинджифилова паста - ІІ-ри опит:



Докато дойде ред на публикацията, пастата-крем и реших да направя втора партида.
Съставките са пак същите, но увеличих количеството на чесъна на 6 малки скилидки, добавих черен пипер - направо 10-а цели зърна, замених ябълковия оцет с лимонов сок и в добавка 1/2 ч.л. чили.
Стана страхотно- особено за любителите на по-пикантното.



А как си вървят с този крем печените мръФки просто не мога да опиша.

Стои си в бурканчето в хладилника и се "усмихва" пикантно ...



Следващият опит ще да е направя джинджифилова "майонеза".