вторник, 28 юни 2016 г.

Патешко магре на тиган


































Как ще го наречем - патешко филе, гърди или магре, си е направо без значение. Все става дума за един изключителен деликатес. Обикновено се продава с кожата и цената му от моята пенсионерска камбанария ми се вижда доста соленка. Все пак 25 лв/кг са си доста пари.  За моя изненада в кварталния фирмен магазин открих "патешки гърди без кожа" на цена от 7,50 лв/кг. Е как няма да се купи и да се направи?

И така за 4 порции са необходими 500 грама патешки гърди без кожа, една кисела ябълка(+1 ч.л. кафява захар), няколко листа маруля (за сервирането) и за овкусяването - черен пипер на вкус, по 1 ч.л. сос уорчестър и балсамико, 1 с.л. соев сос, както и 1/2 ч.л. сушена мащерка или риган.

Изпълнението не е трудно, въпреки многото приказки за особеностите и спецификата на приготвянето, риска да бъде пресушено и да стане като подметка и т.н.





Патешките гърди се поставят на дъската и остър нож се почистват от всички ципи и др.п.











С остър нож се разрязват на две по дължина и се получават четири хубави парчета, които се нацепват ромбоидно.
Подправките се смесват в купичка и филетата се натапят в тях и оставят в хладилника за 15-20 минути, докато се приготвят ябълките.




 
 Ябълката се нарязва на тънки кръгове и заедно с малко масло и кафявата захар, в тиган с незалепващо покритие се карамелизират.











 В широка чиния се слагат листата маруля и върху тях се нареждат ябълките.










  В тигана се загрява 1 с.л. гъша мас (ако няма, малко масло и олио), и филетата се запържват (запичат) от от едната страна за 3 максимум 4 минути, а от другата за 2-3 минути.
Вадят се и се оставят в тенджерка или се завиват в алуминиево фолио за 10-а минути.
 Тигана се деглазира с 1/2 ч.ч. бира, добавя се още малко масло и се вари до сгъстяване на соса.
Филетата се нарязват на тънки ивици, подреждат върху ябълките, заливат със соса и сервират.

неделя, 26 юни 2016 г.

"Дзверска" бобена салата





























 Тази условно казано "бобена салата" е резултат на голямо бързане да се приготви мезето и да се засяда пред ТВ за поредния късен мач. Всъщност не е рецепта, а импровизация ...
 Затова само ще изброя съставките: 1 консерва варен боб в подлютен доматен сос; 1/2 консерва варен нахут с грах; 3 големи домата - обелени и нарязани на кубчета; 2-3 сварени и нарязани на кубчета моркови; по 100-а грама колбас и кашкавал, нарязани на кубчета; както и малко изостанало свинско печено, накъсано на ситни парчета. За подправяне - черен пипер и листенца пресен джоджен и босилек.
 Всичко се смесва, оставя се да престои в хладилника 20-30 минути и се сервира. 
 Направо си е едно сериозно ястие, а не само мезе ... 
 Хубавото е, че може да се направи с всякакви подръчни продукти.
 Наздраве!

Лесен и лек хумус



























 ХУМУС - известен и популярен пастет (дип) от нахут, сусамов тахан и още няколко съставки, но този път няма да говоря за него, а за един мой вариант, при който се получава невероятно вкусен и лек.
 Необходими са 1 буркан сварен нахут с късчета моркови и малко грах (нето остават 400 грама), 1 - 2 с.л. сусамов тахан, 1 ск. чесън, сол и черен пипер на вкус, 2-3 с.л. цедено (или много гъсто) кисело мляко и няколко листенца пресен босилек.

Изпълнението е лесничко. Съдържанието на буркана се изсипва в цедка, сплаква се под струя течаща вода и се оставя да се отцеди добре.
Всички съставки (без 2 с.л. мляко) се слагат в блендера и се пасират до готовност. В зависимост от желаната гъстота, се добавя още от киселото мляко.
Получава се невероятен и естествено много лек хумус, защото не се слага каквато и да е мазнина. 

То това си е за графата полезен съвет - когато правите хумус, заменете зехтина с кисело мляко.

петък, 24 юни 2016 г.

Пуешки пържоли (пълнени) с наденица


























 Всъщност това изобщо не са пуешки пържоли, а са пуешки маншони, добре обезкостени и във формата на пържоли. Така приготвени стават като рулца и едно такова е напълно достатъчно да засити човек - е в краен случай най-много две.
 С оглед на това за една порция са необходими по един пуешки маншон и по половин парче сурова дебела наденица. Разбира се и малко сол и черен пипер.Може и по едно резенче кашкавал. Както и конци за връзване и поне чаша бира...
 Изпълнението е много лесничко.





Пуешките "пържолки" се овкусяват с малко сол и черен пипер,в единия край се слагат половинката дебела наденица и резенчето кашкавал.












 


  Навива се старателно на руло. Вижда се от снимката.












 Овързва се с конец да се получи хубаво стегнато руло.


















 Така се процедира с всички парчета.




В тиган с дебело дъно и незалепващо покритие, добре загрят и без мазнина, рулата се запържват до хубаво зачервяване.










 Тавичката, в която ще се пекат рулцата, се застила с хартия за печене като й е даден достатъчно голям аванс, за да може след слагането на им да се върже отгоре като пакетче.
   Поставят се рулцата, личва се и чашата бира, а ако има място, може да се сложат още наденички, картофи или нещо подобно ....






 Пекат се на 180С около 40 мин. (все пак зависи от фурната).

 След това хартията внимателно се отваря и се допичат 10-а минути до хубаво зачервяване (или пък на вентилатор на 160С за по-кратко).

  Отделеният при печменето сос може да се сгъсти малко с масло или нишесте и да се сервира отделно.



 
 Срязват се по средата, внимателно се премахват конците и се сервират със соса и гарнитура по желание:
 - Може прясна салата, домати, варени картофи и т.н. въпрос на предпочитание.

 Дзверска вкуснотия!


 Наздраве!

 

четвъртък, 23 юни 2016 г.

Лесни и вкусни заешки бутчета


























 Подведох се по една реклама, че продават пресни заешки бутчета "само за 7,99 лв", а да не разбера, че било за опаковката от две бутчета (0,45 кт) вместо за кг. Пък и вчера приключваше груповата фаза на Европейското и ми се прищя нещо малко-различно.
 Та добре, че купих само две опаковки - иначе щях да се изложа или да връщам опаковки ... Те затова и не вярвам на рекламите. Като се прибрах имах по-малко от час до началото на мача и се зачудих как да ги приготвя, че поне за второто полувреме да са на масата. Няма време за мариноване, няма време за някакво особено овкусяване... Като поогледах опаковките видях, че пише "произведено в Унгария" и направо ми светна - заприлича ми на едни френски пуйки за печене дет повече приличаха на бройлери и се печаха за отрицателно време. 
 И реших да експериментирам.

 Заешките бутчета се измиват и подсушават.
  Съвсем леко се осоляват и опиперяват и се нареждат в йенска тавичка (от тези дет` си имат и капак), която е леко омазнена.
 Върху бутчетата се нареждат ивички бекон (ако е опушен още по-добре, а ако няма - каквото има - резенчета от варен бут, някакъв колбас или сланинка).






 Отгоре се ръсва една идея червен пипер, налива се максимум един пръст вода и бяло вино и тук таме върху месото няколко ситни бучици масълце.
 Затваря се с капака и заминава във фурната, която се включва на 180 С.
 Пече се така около 45 минути и сетне при махнат капак се допича още 15-а минутки.







 Сосът от печенето може да отдели и в тенджерка да се редуцира до сгъстяване с малко масло или царевично нишесте.

 Сервират се в чиния върху листа маруля и с гарнитура по желание.

  




 Признавам си - това е единственото заешко, което съм подготвял не повече от 10-а минути, без никакви салтанати, а както съм то описал ...
 Резултатът - дзверски вкусни бутчета, които се сметоха за отрицателно време и дори снимковият материал е беден.

 И в тази връзка се сетих за една мисъл на Антъни Бурдейн, ако не ме лъже паметта, Добрата храна много често, а понякога най-често, е простата храна.
 

вторник, 21 юни 2016 г.

Гъши (патешки) дроб със сини сливи
























Поредната глезотийка за душата с малко гъши (или патешки) дроб, която се приготвя буквално за отрицателно кратко време и не изисква кой знае какви усилия...
Необходими са около 200 грама дроб, 7-9 сушени сливи без костилки, чаена лъжичка сусам, 2-3 скилидки чесън, сол и черен (за предпочитане бял) пипер.
Сливите се накисват за около 30-а минути в марна вода, а за предпочитане е в малко ароматен алкохол (коняк, уиски, бърбън, ром - въпрос на желание или имане).
Дробът се нарязва на филийки и направо се пуща в силно загрят тиган (разбира се без мазнина), добавят се скилидките чесън и сливите. Дробът се пържи максимум по 2-3 минути от всяка страна, колкото леко да промени цвета си и се зачерви. Поръсва се със сусама и е готов за сервиране.

Съчетанието гъши дроб, ароматни сини сливи и сусам се оказва Дзверски вкусно. 

Наздраве! Мезето си е направо футболно - с вяколко филийки препечен на скарата хлебец.

П.П. Това количество е напълно достатъчно като мезе за 2-3 човека. Все пак с гъши дроб човек не трябва да прекалява.

понеделник, 20 юни 2016 г.

Лека майонеза с яйце и горчица


























За разлика от предишната майонеза с горчица, която беше плод на неволна грешка, тази е съвсем съзнателен експеримент и при това стана фантастична.
 Така и така щях да правя поредната майонеза, когато установих, че в бурканчето има съвсем малко горчица. Е и какво от това? Долях му 50 мл вода, затворих и добре разтръсках - та чак се и изми.
 Течността изсипах в купата на пасатора, добавих едно цяло яйце, 1/2 ч.л. сол, щипка бял смлян пипер, около 300 мл олио и 1 с.л. лимонов сок.
 От там нататък по познатия начин и след 30-а секунди пасиране в резултат се получи невероятна лека и пикантна майонеза.

неделя, 19 юни 2016 г.

Палачинки от стар хляб

























  Като се подхванах да експериментирам с палачинките, че направо нямам спиране...
  Тези са резултат на една хрумка, от която не очаквах резултат и направо си остана без снимки.
  Излишно е да споменавам, че изхвърлянето на хляб е грехота и че поради тази причина все се мъча да му измисля някакво ново приложение.
  Вчера сухият хляб бе направен на пухкави пържени филийки, но в неделя - пак филийки? Е не върви съвсем ... Па беше останал доста сух хляб - при това пълнозърнест. Преди години бях правил бухти от стар хляб, но не и пълнозърнест и затова първоначално се насочих да правя бухти, но промених идеята и се подхванах с направата на палачинки от стар пълнозърнест хляб.
  И така:
  4 филии пълнозърнест стар и сух хляб, 3 яйца, около 1 ч.ч. прясно мляко;  1 с.л. олио, 1 п. ванилин (или 1/2 к.л. ванилена захар), както и 1-2 с.л. обикновено брашно.
  Изпълнението е лесно: 
  Хлябът се начупва на парченца и се слага в подходяща купа;
  Залива се с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да постои малко, колкото водата да се поеме и да омекне добре. Прехвърля се в купата на пасатора, долива се още 1/2 чаша вода и се пасира до получаването на консистенция на каша. При необходимост може и да се прецеди, но при добро пасиране не се налага.

 
Получената каша се прехвърля в купа, добавят се яйцата, прясното мляко, олиото, ванилията и с телена бъркалка се разбива. При необходимост се добавя и малко брашно - все пак трябва да се получи консистенцията на боза (т.е. на обикновено палачинково тесто).
 Оставя се да си почене 10-а минутки.
 Пекат се като обикновени палачинки.
 Поднасят се със сладко, сирене и т.н.
 Хем се оползотвори стария хляб, хем Дзверски вкусни палачинки ...

Палачинки - не съвсем обикновени




























 Палачинки!? Какво толкова? - една бърза и винаги посрещана на Ура закуска. За нея всеки си има собствена изпитана и най-добрата рецепта. Всеки ги прави по собствен "уникален" начин. Други пък ги правят по точни рецепти, с точни мерки и теглилки. 
 Определено не съм от тези последните. Правя ги често и кажи речи всеки път нещо е различно - било с прясно мляко, било със суроватка, било с кисело мляко и т.н., различен е и броят на яйцата...
 Този път имах повечко време за закуската - нещо не ме ловеше сън и ги подхванах доста рано...
 Е, край на приказките:
 Необходими са 3 яйца, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, по 1 ч.ч. прясно мляко и вода, както и 1 ч.ч. брашно или малко повече (зависи от брашното).
 Особеното е в изпълнението: 
 Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци (и белтъците заминават в хладилника, докато правим сместа). 
 Жълтъците се разбиват със смесените мляко и вода, захар и сол. Като се бърка непрекъснато се добавя и брашното на порции. Бърка се с телената бъркалка.
 Отделените белтъци с щипка сол се разбиват с миксера до втвърдяване и с шпатула се смесват с палачинковото тесто.




  Пекат се като обикновени палачинки.

  За пръв път ги правя по този начин и съм направо очарован.

  Сториха ми се невероятно вкусни.

 Може би и затова ги споделям...

петък, 17 юни 2016 г.

Рошави пуешки "бухти"



























Това е поредното лесно и дзверски вкусно мезенце, особено подходящо за питието към футболните мачове. Хем се приготвя лесно и бързо, хем издържа на питието и в същото време сигурно дава по-голямо удоволствие от тях.
Необходими са поне 500 грама пуешко месо (без значение от кои части), 1 яйце, 1-2 с.л. брашно, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. червен пипер, по 1/4 ч.л. смлян кориандър и кимион, а за любителите на пикантното и чили на вкус.Носи и други подправки на вкус, но тези са достатъчно...
За евентуална гарнитура - пресни картофчета, в количество по желание и според броя на хапващите...

Изпълнението е простичко - точно като за футболно мезе.



 Пуешкото месо се нарязва съвсем произволно на късчета с различна големина и се прехвърля в подходяща купа.
 Слагат се подправките, брашното, сипва се и яйцето и с лъжица се разбърква.
 Трябва да се получи като гъста каша.
 Нека си почине малко, докато мазнината за пържене се загрява.





 В голям тиган се загрява мазнина (за предпочитане гъша мас, каквато имам).
 С лъжица се гребва от сместа и се пуща в загрятата мазнина и пак с лъжицата лекичко се притиска  отгоре. Всяка "бухтичка" става различна по големина, с различна форма и различно рошава.
 Пържат се от двете страни на средна степен на котлона - до хубаво зачервяване.





Изпържените бухтички се вадят и слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната мазнина.
 Впрочем може и да не се прави, тъй като такава на практика няма.







За повече разкош, когато всички са изпържени, могат да се върнат в тигана, да им се личне 1/2 ч.ч. бира (за предпочитане тъмна или някоя плодова) и да се оставят за няколко минути да се задушат под капак - докато се изпари течността и пак останат на мазнина.

Вече бухтичките са извадени от тигана и е време за гарнитурата.



 Пресните картофчета се разрязват на половинки и се хвърлят в тигана в загрятата мазнина.

 Разбъркват се за кратко.










  В тигана се сипва малко водичка, смесена поравно с бира колкото да покрие картофките.
 Котлона се намаля и се оставя да си къкри, а човек се мести пред ТВ с чашка в ръка и се настройва за гледане на мача.
 Къкренето продължава докато картофките останат отново на мазнина. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган и т.н.




  Готови сме .. 
 Може спокойно да се засяда пред телевизора и да се наслаждаваме на вкусно хапване и питие...
  
 А дали мачът ще е толкова интересен вече е без значение ...

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Шишчета от черноморски сафрид или хрупкав пържен сафрид

 Европа е футбол и ще бъде такава поне още месец. Не че всички сме върли запалянковци, но в него има някакво очарование - съвместното споделяне на гледането, хубавата компания, хубавото питие и всичко това би било безсмислено без хубавите мезета. Те могат да бъдат всякакви, но едно от тях е добре изпържената хрупкава рибка, която се хапва като солетки и е подходяща както за студената изпотена биричка, така и за водката, а защо не и за бърбънчето с хрустящи бучки лед.
 Като се замисли човек какво по-хубаво от приятната компания и хубавото приятелско изживяване? 
 Като болшинството мъже и аз съм се отдал с пълни сили на това удоволствие, защото покрай него изключвам тотално от ежедневните проблеми и неуредици, от лудницата, в която сме принудени да се въртим като катерички на колело и да се борим кой знае за какво несъществено (както се оказва винаги в последствие).
 Поради това гледам всеки ден за набързо да подготвя някакво вкусно мезе, нали си имам оправдание, че няма време за готвене ...
 Е този път попаднах в нашия рибарски магазин на истински черноморски ситен сафрид - 3,50 лв/килото. Е, вярно, че е замразен, но какво от това?
 С толкова сафрид могат да се изгледат поне няколко мача ... 
 Няма да сравнявам ситното черноморско сафридче с класическата цаца - просто то е в пъти по-вкусно, ако е хрупкаво и добре изпържено.
 И така необходим е един пакет черноморски замразен ситен сафрид - 0,500 кг (за цели 1,75 лв), 2 -3 с.л. пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. сол, малко черен пипер и дивисил и 2-3 с.л. соев сос. Трябват и дървени шишчета.
 Изпълнението е простичко:

Сафридчето се размразява, измива много добре и подсушава с домакинска хартия.
Прехвърля се с найлонов голям плик (вляво горе на снимката) и се залива със соевия сос. Нека си преседи така поне 20-а минути.
Брашното, солта, подправките се смесват и сипват в плика и всичко добре се разтръсква- така че рибките добре да се овалят.



 





След още 20-а минути рибочетата се нанизват на дървените шишчета и се оставят за още малко - колкото добре да поемат ...










  В тигана се загрява мазнина за пържене (олио, олио и зехтин или масло, или и гъша мас) и шишчетата се пържат до получаване на хубав златист загар от двете страни.
   Необходими са им буквално по 3-4 минути.










 Изпържените шишчета се вадят и поставят върху домакинска хартия, която да е поеме излишната мазнина.

Сервират се с гарнитура варени картофи и добре изстудено питие...

 Досега все съм пържил рибката с царевично брашно, но и пълнозърнестото се оказа много добро попадение и придаде някак си особен вкус...






   
  Красота!


 Наздраве и приятно хапване и пийване и гледане на мача, който и да е ... 

сряда, 15 юни 2016 г.

Фламбирани скариди на тиган



































Скаридите се оказаха едно страхотно футболно мезе.
Писал съм как правя - скариди в сладко-лютив сос, както и скариди с водка.
Този път бяха направени малко по-различно, но за сметка на това се получи невероятен дзверски вкусен резултат.
Нарочно не давам количества, защото това е мезе, а не е за наяждане и 4-5 големи скариди са предостатъчни дори и за ящник като мене.
Скаридите се почистват от главите и се изрязват всички тези стърчащи пипалца и т.н. Измиват се добре и се слагат в купа като се поливат с 2-3 с.л. соев сос, 1 с.л. лимонов сок и оставят да си починат малко.


  В тиган се загряват 30-а грама масло с няколко капки олио, скаридите се запържват буквално за 2-3 минути - колкото да сменят цвета си.
 Момента, в който се зачервят, се наливат поне 50 мл уиски (бърбън), коняк или водка.
  Тиганът се грабва с ръка и се понасяме към масата, където народонаселението чака с празна чиния и тропа с крака и чаши с питие.







 Внимателно му поднасяме запалена клечка кибрит и завъртаме пред всички - да се позверят и когато огънят загасне, скаридките се прехвърлят в чинията пред тях, а тигана обратно върху котлона.

 Слага му се още малко масло и се оставя сосът да се сгъсти.










Ако още са останали скариди в чинията, се заливат със соса.



Дзверска вкуснотия и невероятно мезе.

Наздраве!

Пикантни свински бъбреци на тиган в бирен сос


























 Не знам дали да започна направо от свинските бъбреци, които са един невероятен деликатес, когато са приготвени както трябва или пък от обратната страна на медала, че Европа и Светът са футбол и че дневно има по три мача и към питиетата, за да е пълно удоволствието, трябва да има и хубави мезета.
 Хубави мезета винаги асоциирам или с мръФка или с дреболийки...
 Свинските бъбреци са уникални по състав, но тука няма да споменавам какъв витамин май В или каква - май фолиева киселина съдържат.   
 По-важното е, че са Дзверски вкусни и са невероятно мезе.
 Само че ... при бъбреците има един момент - неприятната миризма и вкус (все пак да не се разпростирам какъв орган са и какво преминава през него) и е много важно именно как ще се приготвят...
И като капак на всичко в последно време много трудно се намират... особено от българско прасе. Има в големите вериги, но към разните му там испански или холандски се отнасям с подозрение ... Достатъчно е прасето да е нагълтано с антибиотици или пък да е хранено с един специален фураж - с хормони на растеж, а не дай си боже от рибени отпадъци, за да ми се отще всякакво и свинско, па още повече дреболии...
 Този път попаднах на бъбреци от нашенско си прасе и то в кварталния фирмен магазин. 
Само ще спомена, че цената беше трепач - цяли две левчета за кило. Е няма да обяснявам колко купих и колко се наместиха във фризера - за по-добри времена ...

Обикновено бъбреците ги продават в този вид - цепнати по средата. 
И тука започва голямата дискусия - дали трябва да се почистят от това бялото, което не е само ципа, а през него преминава Сичката кръв за преработка и т.н.
За себе си съм се убедил, че е най добре бъбречето да се почисти от тези нещица. Не че пречат ... Може да се приготвят с тях.


Само че тука ще направя едно "лирическо" отклонение - тези т.нар. бели ципи, увират и се готвят по-бавно и докато те "омекнат", другата част от бъбречето пък става една ей така жилава и сетне се чудим защо деликатеса не ни е станал ... 

Затова от години, без да се замислям, пристъпвам към т.нар. бъбречива работа - изрязване именно на тези бели ципи, съдове и др.п.
Играчка е, отнема време, изисква търпение и остри ножове, но си струва ... защото сетне бъбречето се приготвя буквално за минутки.
Няма да им навреди и ако се изкисват във вода за около час.


И така: необходими са ни около 1 кг свински бъбреци (които след почистването остават около 2/3 от теглото си); 2 с.л. соев сос, 1 с.л. балсамико, 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. чили и толкова сушен чесън или пък смачкани 2 скилидки (това е за любителите на пикантното - иначе няма да са "пикант"), 1/2 ч.л. сода, 1-2 с.л. бърбън (или друг твърд алкохол - водка или ром за предпочитане),1 с.л. брашно с връх, по една с.л. масло и олио, както и поне една ч.ч. тъмна бира, както и поне 50-100 грама настърган кашкавал за наръсване.



След почистването на бъбреците, те се нарязват на парчета - ами около 2х2 см, и след изкисването  се прехвърлят в купа и се сипват всички изброени по-горе подправки и брашното (без мазнинатата за пържене).
 Нека да престоят така поне час.







В тиган се загрява мазнината и се пущат бъбречетата да се пържат. Достатъчно е им общо около 7-8 минути.
Не се забравя разбъркването през това време.
Когато променят цвета си, се налива бирата, намаля се силата на котлона и се оставя до покъкрят десетина минути.



Сервират се обилно наръсени с настърган кашкавал.
Може и с нарязан на ситно магданоз, но все пак става дума за футболно мезе, което трябва да носи и на пиене.

Наздраве!

А иначе тава е специално приготвено за  Германия-Украйна.