петък, 9 декември 2016 г.

И от месото може да се пести

Ха сега де!? Как така да се пести от месото? То и без това си евтино в момента...
Може и то не малко да се спести. Затова ще се опитам тука да давам някои трикове за поевтиняване на трапезата като съм готов да приемам всякакви съвети в тази насока.

Стига да не те домързява, разбира се:

1.Е, тук не става дума за месо за пържоли или за нещо друго, а за месо за готвене.
В нашите месарници на пазарЯ в момента се продават кости с месо - по 1,80 лв/кг.
Купих за 2,70 лв точно 1,5 кг от тези кости, които продават като "рагу" с месо.
Сварих с подправки, обезкостих и получих точно 2 л перфектен бульон и 0,700 грама сварено свинско месо.


Както е сварено в мултикукъра, така и се оставя за една нощ. Всички неприятни мазнини правят филм най-отгоре и се изгребват и изхвърлят с решетъчна лъжица.
След прецеждането бульонът е перфектен.

С това количество дори и гости могат да се посрещнат - страхотна яхния със зеленчуци, с картофи и бульон ... 2.Готовата кайма, която се продава в магазините, изобщо не я препоръчвам. Страх ме е да си помисля какво има в нея.
Па да си купиш плешка или бут, да не говорим за врат, за да се смелят на кайма за едни обикновени кюфтета или за мусака,или за пълнени чушки, си е направо престъпление и пилеене на средства.

Препоръчвам да се купува от т.нар. "месо  за готвене", което предлагат по месарниците и магазините. Различни видове е - има и изрезки от бута, и от плешката, и от врата, и от гърдите и т.н.
Това е най-подходящото месо за обикновена кайма, а излиза с около 40 % по-евтино.

3.Вместо да се правят пържоли от филето, което е 10,50 лв/кг и които дори стават сухи, могат да се направят с правилно нарязано месо от бута, който е с почти 30 % по-евтин. Отделно от това стават и по-сочни...

4.Когато се купува месо, което ще се ползва за готвене, за предпочитане е да се купува месо с кости. Хем е по-евтино, хем сготвеното става по-вкусно.

5.Готовите пуешки пържоли от бут са невероятно скъпи - над 15 лв за кг. Е няма страшно, може да се купи цяло пуешко бутче (от 3 до 5 лв за кг), да се обезкости и пържолата ще излезне около 7,00 лв за кг.