неделя, 20 ноември 2016 г.

Вуйнини питки или содени питки за закуска

 Една изключително лесна рецепта за бързи и невероятни вкусни питки за закуска и не само за закуска. Знам я от Вуйна, която ги прави много отдавна и стават много по-сполучливи от моя вариант.
Затова ще споделя нейния начин изцяло, който пробвах:
Необходими са:
1 кофичка кисело мляко
3 яйца (на едното жълтъкът се отделя за намазване)
1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сода
1-2 с.л. олио
около 200 грама натрошено сирене (от него се отделя съвсем малка част - около 1/5-та)
твърдо масло (демек от хладилника) - около 30-а грама
приблизително 2 кофички от кисело мляко с брашно (може и малко повече в зависимост от самото брашно)

Изпълнението е страшно лесно:
В голяма купа се сипва киселото мляко, добавя се содата и се разбърква. Сетне захарта и солта (тя зависи от солеността на сиренето), олиото, както и яйцата (без единият отделен жълтък) и почти всичкото натрошено сирене. Брашното се сипва на части и се разбърква леко с лъжица докато се сгъсти. Сетне вече с няколко движения с ръка се доомесва. Трябва да се получи средно твърдо тесто.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да си почине няколко минути. В това време фурната се включва да загрява на 180С.



Тавичка се застила с хартия за печене. 
От тестото с леко намаслени ръце  се откъсват топчета с големина на малко яйце и във всяко в средата се слага по едно малко парченце масло и малко от сиренето.
Нареждат се на разстояние едно от друго, намазват се с разбития жълтък с малко вода.
Пекат се 25-30 минути във фурната - до зачервяване.



След изваждането се покриват с кърпа за няколко минути.
Страхотни за закуска - и топли, а студени са още по-вкусни. 

Важното е, че се правят страшно бързо. Стават максимум за 40 минути  заедно с времето за печене.





Тези са със сусамова поръска и са още по-вкусни....