четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Пържола от заешко бутче на скара



























Заешкото бутче на скара се оказа някаква Дзверска вкуснотия, която надмина очакванията ми, а хапващите просто търсеха още, ама ...
Да се купят само заешки бутчета вече не е проблем.

Необходими са заешки бутчета по едно на човек, но може да се предвидят и едно-две за "спешен резерв", както и подправки - сол, черен и червен пипер (за любителите на лютичкото и малко лютив), смлян кориандър, кимион - количествата зависят от броя на бутчетата. Не бива да се забравят и 1-2 с.л. алкохол (уиски, водка, но не и ракия с аромат), както и 2-3 с.л. олио или зехтин.

В изпълнението няма нищо особено:





Бутчетата се поставят с външната страна към дъската и с много остър нож - само с върха, се разцепват покрай костта по дължина като се оформя една хубава голяма пържола.







Подправките хубаво се втриват с ръка в така оформените пържоли.

Заливат се с алкохола и мазнината и нека да си престоят така поне 2 часа в хладилника.




 Може и повече, но магазинските бутчета са крехки и 2 часа им стигат. 













Пекат се от двете страни на силно загрята скара като от време на време се напръскват с по малко мазнина.
В интерес на истината им стигат по 4-5 минути.








Опечените бутчета се прехвърлят в йенска тенджера с капак. Хем ще се задушат, щем ще си починат.

В този момент може да се направи една малка "магия" - докато са тенджерата да се "залеят" със ситно нарязан лук и идея чесън, леко осолени и смачкани с малко ябълков оцет. Въпрос на желание ...


Сервират се с гарнитура по желание.

Невероятно вкусни и на "първо четене" дори наподобяват пилешки бутчета ...

Остана само питието ...

Наздраве!