понеделник, 21 ноември 2016 г.

Пуешки бутчета с картофи




























Това е една публикация от сорта на "Бързите рецепти", а не нещо особенно - просто един начин да се сготви нещо вкусно за много кратко време.
Всеки от нас бърза, не му стига времето, а все нещо трябва да се направи набързо, но пък е задължително да е вкусно.
Няма да обяснявам как се правят пуешки бутчета с картофи на фурна - изисква доста време: подготовка, овкусяване, запичане под фолио и сетне още - каквото и да си говорим поне 2-3 часа врътня.
В този вариант, ястието става страхотно бързо, особено за притежателите на мултитенджера (демек кукър). Но дори и да я нямате, пак се приготвя бързо.

За 4-ма човека са необходими максимум две пуешки бутчета (като се има предвид, че всяко гони почти 0,5 кг може и да дойдат в повече, но нека има); около 1 кг обелени картофи; 1 цяла глава лук; може и цяла глава чесън; 1-2 моркова; дафинов лист, сол, черен пипер, 1-2 ч.л. червен пипер,риган и/или копър. Малко мазнина - 2-3 с.л., но може и повече (може и без нея, ако се готви диетично).
Изпълнението е елементарно (затова няма и приложен снимков материал):
Бутчетата се измиват и почистват (ако имат нужда) и се слагат в купата на кукъра заедно с поне 1-1,5 л вода; Добавят се целите глави лук и чесън (добре измити), моркова (желателно е измит и обелен); 1 ч.л. сол, няколко зрънца ч.п. и дафиновия лист. Вари се на режим "яхния" (готвене) за 30 мин. (този етап с кукъра може да се направи и сутринта преди излизане за работа- умната машинка ще се самоизключи, и при прибирането ястието ще е почти готово).
В това време се измиват и обелват картофите и нарязват на едри късове (въпрос на желание). Остава доста време, в което може да се направи салатата или да се подреди масата или да се свърши някаква друга работа. Като свърши цикъла на варенето, се добавят картофите и нека си изкара още един цикъл - но и 20-а минути са достатъчни картофите да уврат.
В това време фурната се загрява на 180С.
Метална тавичка (или с незалепващо покритие) се намазнява малко и в нея с решетъчна лъжица се прехвърлят от кукъра бутчетата и картофите, както и моркова. Слага се един черпак от бульона и във фурната. Отгоре се поръсват се червения пипер, ригана или копъра.
Пече се максимум 15-а минути на вентилатор - до хубаво зачервяване.
Цялата процедура по приготвянето отнема максимум 15-а минути, а през останалото време може да се свърши сума ти работа из къщи.




Ефектът е вкусно ястие на фурна - доста здравословно и при това наличие на поне литър, литър и нещо невероятно вкусен бульон, който на другия ден може да послужи за една хубава супа или друго ястие.

Бързо, лесно и вкусно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар