четвъртък, 17 ноември 2016 г.

"Пържолки" от свински ребра




Това определено не е рецепта, а един различен начин да се направят изключително вкусни и крехки пържолки от свински ребра. И определено може да влезе в графата "полезни съвети - как да спестим?". Крайният резултат е като крехки котлети на скара, а във вкус  много по-добри и като цена доста по-икономични. 
С подобни "пържолки" няма да се изложим дори и пред скъпи гости, а те ще се чудят как да си поискат допълнително.
Необходими са цяло парче свински ребра - нека да е поне кг и по възможност по-дебелично.
Също така: около 300 мл кока кола, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. риган и поне 2-3 с.л. мазнина (олио, зехтин).
Изпълнението е лесно, но ножът трябва да бъде задължително много остър.



Парчето небелени ребра се поставя с костите нагоре върху дъска за рязане.
С ножа се зарязва под реброто и започва за де реже под силен диагонал.
Първото изрязано, естествено не се получава, но следващите стават все по- добри.





При внимателното изрязване се получават ей такива красиви пържолки - ребърце с доста шарено месце.

Така оформените пържолки леко се цепват с ножа напречно (да не се свиват при печенето и да запазят формата си).
И заминават в хладилника в купа, обилно поляти с кока колата.



Подправките се смесват и след поне 2-3 ребърцата се вадят кока колата и без да се посушават се овалват в тях.
Намазняват се обилно и се оставят така за още час.
Пекат се до готовност на скара или грил тиган и при ваденето се слагат в тенджера с капак.
Така допълнително омекват.



 Докато са в тенджерката може да им се направи и един допълнителен трик: отделно да се счукат 1-2 скилидки чесън, 2-3 зрънца черен пипер и/или чили и да се смесят 3 с.л. ябълков оцет (балсамико) и 1 с.л. зехтин.

Сервират се с картофено пюре или салата или запечени зеленчуци на скарата, както е в случая - моркови, гъбки и лук.

Наздраве!