събота, 12 ноември 2016 г.

Табуле - арабска салата с булгур




























Често правя тази салата по мой си начин, но този път се доверих на рецептата на опаковката на булгура:


Необходими продукти
2/3 ч. ч. булгур, 3 големи връзки магданоз, 3-4 листа мента, 2 бр. малки домати, 1 връзка зелен лук (или една глава кромид), 1 бр. лимон, зехтин, сол.
Опция: 2-3 скилидки чесън, пресовани и 1/2 ч.л. млян черен пипер
Приготвяне: Булгурът се слага в купа и залива с вряла вода. След половин час водата се излива и отново вряла вода. Нека се кисне така поне 1-2 часа. Булгурът се прецежда през цедка и се оставя хубаво да се отече водата от него. 

 Магданозът, ментата и лука се нарязват на ситно. Вместо прясна мента може да се ползва сушена - около 1 ч.л. 
Доматите се режат, вадят се семенцата и сока и нарязват на ситно.
Всичко се смесва добре и заминава в пладилника за час - два.
Час преди сервирането се овкусява със солта, черния пипер, настърганата кора на лимона. След това лимонът се обелва и нарязва на ситно и добавя в салатата. Полива се със зехтина, разбърква се и пак след кратък престой в хладилника, салатата е готова за сервиране.

П.П. Ако се добави ситно нарязана печена червена чушка, направо ще си стане един вид арменска салата.