вторник, 25 октомври 2016 г.

Сушени свински бузи (тип "кайзер пастърма")



























Този път няма да се разпростирам в много приказки - вече е ясно, че свинските бузи са на почит в къщи и че мнението ми за тях е, че са една от най-вкусните части на прасето. Готвя ги по различни начини, но сега ще покажа един просто неустоим сушен деликатес от тях, който бе направен тези дни - та нали открих сезона на домашните деликатеси ....

Необходими са: 
свински бузи и подправки.
Подправките ги давам за килограм месо:

За осоляването: 
поне 40 грама сол, 1 с.л. захар, по 5-6 зрънца леко счукани хвойна, бахар и черен пипер, 1 натрошен лист дафинов лист.

За "кайзероването":
поне 5-6 скилидки чесън; поне 3 с.л. червен пипер; 1 ч.л. чили на люспи, 1/2 ч.л. сол; 1 ч.л. сминдух (ако няма чимен е подходящ); поне 50 мл бърбън (така предпочитам, но може и червено вино).

Изпълнението е страшно лесно и отнема по 15-20 минути:

Свинските бузи се нарязват на парчета от по около 200-250 грама и се почистват от кожата, ако са с нея.
Солта, захарта и подправките се смесват в купа и в тях се овалват парчетата месо.
Прехвърлят се в дебел плик, в който се изсипва остатъка от сместа и след якото завързване заминават в хладилника за 5-7 дни като пликът се обръща всеки ден.

Вадят се от плика, измиват се и се подсушават с домакинска хартия. Рязва се парченце за опит - ако е солено, нека да престоят час два във вода.

Ако не, значи са готови за омазване.





Откъм едната страна се пробиват и от дебела връФка се прави клуп, за да могат да си висят на сопата по-удобно.








Чесът се начуква добре на кашичка и в чаша се смесва с подправките като се налива и бърбъна (или виното) - необходимо е да се получи кашичка.
С четка добре се намазват от всички страни парчетата месо.



Намазаните парчета, както са на дъската, бидоха изнесени на полусянка - да ги дръпне слънцето и по-бързо да позасъхне обмазката.
Иначе просто се оставят така за час-два и ако е останало още от нея, се намазват още веднъж.



Вече позасъхнали се провисват на терасата на проветриво и сенчесто място.


За около 5-7 дни са готови.

След петия ден почват да се проверят - по тегло или на опипване.







Тука е на 7-я ден.

Притеснявам се, че съм го "поизпуснал" ....








Ето го и резнато.
Само отвън има лека коричка, която при нарязването тънкофайски не се усеща.
Меко, ароматно и невероятно вкусно.

Страхотно мезе за питието.

Наздраве!

7 коментара:

  1. Здравейте. Току що приготвих и сложих в плик 1,5 свински бузи, като спазих указанията ви и рецептата. Въпроса ми е- когато са в плика, трябва ли да има разстояние между парчетата? Или трябва просто да ги съберем и да стегнем здраво около тях, независимо, че са едно върху друго и се допират /защото аз така го разбрах/.

    ОтговорИзтриване
  2. Забравих да напиша името си: Боряна.

    ОтговорИзтриване
  3. Боряна, не е необходимо да имат разстояние. Номерът е да са добре прибрани и от време на време да се "масажират"

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря. Така ги направих. Седем дена ще ги държа в хладилник. Няма търпение да видя какво ще се получи. У нас сме фенове на свинските бузи.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за прекрасната рецепта и за всичко, което споделяте тук. Получи се перфектно мезе. Специални благодарности и от сина ми, който е фен на свинските бузи и предложи да изпробваме вашата рецепта. Сега е наред “Трапезица”. Само да си набавя сляпо черво. Поздрави. Боряна

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за високата оценка. Трапезицата изисква повечко търпение

    ОтговорИзтриване