понеделник, 8 август 2016 г.

Вкусни шишчета на тиган


























Едно простичко и много популярно ястие - поне преди години беше хит по ресторанти и кръчми и всяка си имаше свой секрет на готвача. 
Приготвено, както трябва, е неустоимо.
Количествата са ориентировъчни - като за 4 порции.

Необходими са:
Поне 600-700 грама хубаво свинско от врата (като най-сочен), но става и от плешката и от бута. Правил съм и от гърдите и дори бих казал, че са за предпочитане.
2-3 чушки - зелени, но може и чорбаджийски, ако са леко люти - още по-добре
2-3 главички лук и 3-4 скилидки чесън
2-3 с.л. олио (предпочитам мас или гъша мас)
1 чаша бяло вино, или бира, или поравно разредени с вода, или и няколко с.л. уиски (водка)
За овкусяването - сол и черен пипер, 1 ч.л. риган, по 1/2 ч.л. кимион и кориандър, 1 ч.л. червен пипер. Носи и други подправки, но по моему тези са достатъчни.

Изпълнението е лесничко:



Месото се нарязва на кубчета (като за шишчета), овкусява се с подправките и в плик пренощува в хладилника.
След това се нанизва на шишчета като се редуват месце, парче чушка и т.н.









В тигана се загрява мазнината и шишчетата се запържват от двете си страни по 3-4 минути, колкото да променят цвета си.
Слагат се ситно нарязаният лук и чесън.







Налива се течността и твърдия алкохол (вино или бира или просто топла вода - въпрос на предпочитание - при мене - бяло вино), похлупва се с капак и се намаля силата на котлона почти наполовина.
Поне един два пъти се обръщат шишчетата.






Нека си покъкри така поне 20-30 минути- докато остане на мазнина.
Това ми е критерият за готовност.
Обръщат се един два пъти - буквално за по минутка.










 Сервират се в чиния като карамелизираният лук се слага отстрани и се заливат с мазнинката от тиганЯ.








Дзверски вкусно и при това издържат на яко пиене.

Наздраве!