събота, 13 август 2016 г.

полезен съвет - от изостаналата пържена риба - рибни кюфтета

























Пържили сте риба и са останали няколко парчета - какво да правим с нея? Претоплена не е вкусна, а престояла от вечерта за другия дън - също.
Е няма да я хвърляме я - просто ще си направим набързо невероятно вкусни рибни кюфтенца...





Просто изостаналата риба се смила с машинката за мелене на месо (или в блендера). Смила се (или намачква) един сварен картоф. 









Към тази смес се добавя едно яйце, малко черен пипер, индийско орехче, 1 ч.л. дивисил или риган.

Сол се слага при необходимост. 

Става още -добре, ако се нарежат и няколко стръка пресен магданоз и копър - като в случая.

Омесва се кайма.






 С намазнени ръце се откъсват от каймата топчета по-големи от орех и се оформят кюфтенца.











Пържат се в малко мазнина на средно силен котлон - до хубаво зачервяване. 











Готови са. Могат да се поднесат със салата или гарнитура по желание.

Стават като основно хапване и като добавка на вече нещо приготвено.










Икономията е налице - вместо да се изхвърли, само с добавката на един, два варени картофа, едно яйце и малко подправки - положението е спасено и на трапезата са сервирани изключително вкусни рибни кюфтенца ... 






П.П. Впрочем по същия начин се правят и кюфтета от сурова риба - бяла риба, херинга, мерлуза - че и от такива с кости след отстраняване на гръбначната кост и по - едрите такива и смилане поне два пъти.